Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positivt bokslut för femte året i rad

Bergs kommun fortsätter att hålla en god ekonomi. För femte året i rad presenteras ett positivt bokslut, även om man inte riktigt når upp till 2012 års rekordsiffror.

Bergs kommuns bokslut för 2013 visar på ett överskott på 16,7 miljoner kronor, vilket inte är riktigt lika bra som 2012 då man redovisade ett plus på nästan 20 miljoner kronor.

Det är femte året i rad som kommunen presenterar en positiv ekonomi.

Bland annat förbrukade verksamhetsnämnden 7,3 miljoner kronor mindre än anslaget under 2013, där gymnasieverksamheten visade störst positiv avvikelse med drygt 4,2 miljoner kronor i överskott. Det verksamhetsområde som går med mest underskott är grundskolan, som visar ett minus på 2,5 miljoner.

Skatteintäkterna för 2013 blev 2,4 miljoner kronor bättre än budgeterat, och ytterligare en faktor som påverkade resultatet positivt var återbetalningen av utbetalda försäkringspremier för åren 2005 och 2006, en post som inbringade cirka 8,4 miljoner kronor.

Även kommunkoncernens resultat, där de kommunala bolagen ingår, visar ett positivt resultat på 24,2 miljoner. Detta trots att avbrottsersättningar efter stormen Ivar gjorde att Bergs Tingslag Elektriska gick med betydligt mindre plus (2,6 miljoner) än beräknat. Avbrottsersättningarnas omfattning kan uppgå till nästan 10 miljoner kronor.

2013 års bokslut ska behandlas i kommunstyrelsen 6 maj för att sedan godkännas i kommunfullmäktige.