Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pottan stod framme i flera timmar

En dotter till en boende på ett äldreboende i Krokoms kommun har fått nog av vården som hennes pappa får.
– Jag tycker det är vidrigt och nedvärderande, säger hon.

I nästan ett år har dotterns pappa bott på ett äldreboende i Krokoms kommun. Enligt henne har det hela tiden varit lite si och så med vården, men förra veckan rann bägaren över för hennes del.

När hon besökte sin 90-åriga pappa stod pottstolen bredvid sängen. Där låg toalettpapper och skit helt öppet och rummet stank.

Pappan sov när dottern kom dit och pottan hade stått där en bra stund. Efter att hon sagt till personalen väntade de ytterligare nästan 20 minuter innan någon tömde den.

– Jag tycker att det är förnedrande för honom att hans barn ska komma upp i det där, säger dottern.

Efter händelsen gjorde hon en anmälan till cheferna som sedan ledde till en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Dotterns mamma har också kritiserat boendet muntligt flera gånger. Hon berättar att mannen har ramlat ofta den senaste tiden. Senast i helgen ramlade han och slog huvudet så att han fick sy nio stygn. Under samma helg upptäckte mamman att han hade massor av gammal skit intorkat på benen.

Under ett annat nyligt besök hittade mamman sin man tvärsöver sängen. Hon trodde att han var död, men han hade bara försökt kliva upp och gå på toaletten. Personalen hade lämnat rummet och mamman upptäckte att han hade fulla kissblöjor och pyjamasbyxor på sig under mjukisbrallorna.

– Jag förstår att han kräver mycket ibland, men sätt in mer personal då. Han måste ju få gå på toa, säger dottern.

Hon är arg och tycker inte att skattepengarna kommer till sin rätt. Lösningen är enligt henne mer personal och framför allt mer utbildad personal, gärna specialutbildad inom demensvård.

– Mina föräldrar har alltid bott i Krokoms kommun och har betalat skatt i den här kommunen i alla år. Så blir det sån här skit, säger hon.

Om hon blundat och haft överseende med vården förut så har hon ögonen öppna nu.

– Det här i varje fall min pappa det gäller, säger hon.

– Jag hoppas cheferna råkar ut för det här själva i framtiden.

Kenneth Österberg är controller på Krokoms kommun och ska leda Lex Sarah-utredningen som inleds på 25 augusti. Han har för avsikt att träffa båda enhetschefen på äldreboendet och de anhöriga till den drabbade under utredningen.

– Vi ska göra en fördjupning, se över omständigheterna och förstå vad som lett fram till händelsen och se till att det inte upprepas, säger Kenneth Österberg.

Han tror att man i kontrollkulturen rent generellt kan ha tendens att gömma sina misstag – har man gjort ett misstag vill man låta bli att se dem. Dock är han är inte övertygad om att det är just brist på personal som gjort att missförhållandet kunnat ske.

– Det är ett mantra som alltid upprepas i såna här sammanhang. Det finns väldigt lite vetenskap som visar att personaltillgångar och missförhållanden korrelerar, säger han.