Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PPM göder bankerna – inte spararna

Bankerna är de enda vinnarna på premiepensionssystemet. Trots dålig förvaltning har fondbolagen hämtat hem runt åtta miljarder kronor sedan starten.
Spararna har däremot förlorat 33 miljarder kronor.

I dagarna ramlar det orangea kuvertet ner i brevlådan. Och det är knappast någon munter läsning. Fjolåret blev droppen för de hårt prövade pensionsspararna hos Premiepensionsmyndigheten (PPM).

Hushållens PPM-besparingar har i snitt krympt med 0,8 procent årligen sedan de första inbetalningarna gjordes 1995.

Som jämförelse har avkastningen i det allmänna inkomstpensionssystemet, som pengarna annars hade legat i, varit plus 3,5 procent årligen.

– Vi var ju emot den här delen av pensionsuppgörelsen, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.

Förklaringen till minussiffrorna är förstås de gigantiska börsrasen det senaste dryga året, men även den usla inledningen på 2000-talet gröpte hål i besparingarna.

Men efter det att PPM tvingat fram rabatter måste fonderna betala tillbaka 1,2 miljarder till spararna som återförs året därpå. Ovanpå det tar PPM ut avgifter på drygt 400 miljoner kronor per år för att täcka sin verksamhet.

Summa avgifter i fjol blev 1,8 miljarder kronor. Under 2006 och 2007 var motsvarande avgifter lite drygt 1,9 miljarder respektive 1,7 miljarder kronor, och sedan starten 2000 över tio miljarder kronor, varav bankerna har kammat hem runt åtta miljarder enligt TT:s beräkningar. (TT Spektra)