Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PR-trix räddar inte Folkpartiet

Folkpartiet liberalerna ska bli Liberalerna.

Är namnbyte verkligen den största nyheten Folkpartiet tänker presentera inför helgens Landsmöte?

I så fall står Folkpartiet, generöst räknat med 4–5 procent av väljarkåren inför stora problem. Partiets förlorade position i svensk politik beror inte på ett svagt varumärke, otrendigt typsnitt eller fel logotyp. Bra och effektiv kommunikation hjälper ett parti att nå ut med politiken. Men det är inte dålig kommunikation som gör att partiet väljs bort av väljarna, det är en dålig politik. Om Folkpartiet vill stanna kvar i riksdagen är det politiken som måste förändras, inte partinamnet.

När Moderaterna totalrenoverades till Nya Moderaterna beskyllde vänstern framgångarna på den dåvarande kommunikationschefen Per Schlingmann. Det var med hjälp av ny kommunikation som högern vann valet. Det är samma gamla högerpolitik sa man då.

Så var det givetvis inte. Fredrik Reinfeldt gjorde sin hemläxa och presenterade politiska förslag som väljarna uppskattade. Den så kallad högern gick från radikalt höga skattesänkningar för ett fåtal till sänkt skatt för breda inkomstgrupper. Det var en strategi som förflyttade Moderaterna från politikens periferi och till centrum, regeringsmakten.

Vilken förändring vill Folkpartiet övertyga väljarna om när man döper om sig till Liberalerna? Är det att partiet tänker förtydliga sin liberala profil? I så fall finns utmaningar. Avståndet till att vara det självklara liberala alternativet i svensk politik är nämligen enormt.

Efter valet har Folkpartiet satt sig i baksätet i migrationspolitiken, i stället för att vara en ledande kraft. Nyligen gjorde man dessutom upp med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen.

Det är en reform som uppskattas av ett fåtal väljare. En övertygande majoritet av landets föräldrar önskar i stället mer frihet, inte mindre. Inte heller är det särskilt liberalt att rösta igenom förslag som går ut på att staten fattar fler beslut över individens huvud.

Folkhälsa, alkohol, tobak och andra nöjen är en annan fråga där Folkpartiet anser sig veta bättre än människor själva.

Det spelar ingen roll under vilket namn partiet ställer upp. Politiken måste förändras om man vill attrahera fler än en flisa av den svenska väljarkåren. Därför har Folkpartiet en hemläxa att göra om man vill göra upp med den nuvarande ökenvandringen i svensk politik. Landsmötet i helgen kommer inte förändra detta.

Att stryka Liberalerna ur Folkpartiet Liberalerna hade varit bättre. Det hade varit befriande tydligt.