Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktfiasko när Fridolin måste svara på frågor

Få partier äger förmågan att väcka en sådan landsbygdsvrede som Miljöpartiet. Deras politik är sedan start ett stort korståg mot människor på landsbygden.

Det hade varit betydligt enklare att acceptera Miljöpartiets välvilja med radikalt högre bensinpriser om partiet åtminstone ägnade en tanke åt vilka alternativ som fanns för landsbygdens befolkning. Ökad kollektivtrafik är vanligtvis Miljöpartiets svar, men varken Strömsund, Sveg eller Svenstatvik har förutsättningarna för en tunnelbana.

Ett annat svar som brukar komma från Miljöpartiet är att den höjda bensinskatten bara handlar om någon extra hundralapp i månaden. Ett försvarstal som hålls långt borta från människors ekonomiska verklighet på glesbygden där hundralappen är väldigt viktig.

Miljöpartiets reformprogram är inte förankrat i hela Sverige. Det är en politik där bara städer och större tätorter kommer överleva, omringat av ödelagda landskap.

Äntligen synades den politiken.

Jag tänker givetvis på SVT:s partiledarutfrågning under söndagskvällen. Pang! Ballongen sprack och det var svårt att inte tycka synd om Gustav Fridolin, den stackaren, som kunde ge få bra svar på journalisternas frågor.

Intervjun i sig måste vara det största mediala fiaskot under hela hans politiska karriär.

Utfrågningens två första ämnen var skolan och försvarspolitiken. I båda ämnena var Gustav Fridolin ovanligt defensiv och irriterad över de skarpa motfrågor SVT:s programledarpar presenterade. Det unga gröna språkröret klarade inte av granskningen av den egna politiken.

Tidigare har Gustav Fridolin lovat 10 000 kronor i höjda lärarlöner. Vallöftet visade sig vara en bluff. I Själva verket har Miljöpartiet bara finansiering för 2 000 kronor. Fridolin backade också under intervjun, lönehöjningen skulle inte komma inom åtta ur utan tio.

Miljöpartiet har varit pacifister sedan starten. Internationella konflikter ska inte lösas med våld menar man. Det var därför förvånande att Gustav Fridolin inte kunde ge några bra svar på varför Miljöpartiet som ensamt parti har skarpa budgetförslag på att skära ned det Svenska försvaret i en tid där Ryssland rustar upp. Kanske tror inte ens Gustav Fridolin på den egna försvarspolitiken.

Men kanske är det inte pinsamheterna i breda politiska frågor där vi kommer minnas Gustav Fridolins medverkan allra mest. Utan att han trodde att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven hejade på Brynäs. Att sonen från Örnsköldsvik skulle heja på annat än Modo är direkt uteslutet.

Dessutom vägrade (jägaren) Gustav Fridolin svara på om han någonsin skjutit ett djur. Det vore att skryta menar han. Mer troligt handlar det om att väljarna på Södermalm skulle tappa förtroende för honom om det kom fram att deras älskade Fridolin fällt ett rådjurskid. Stackars Bambi.