Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prao-eleven Nils var med när kalven Nils föddes

/
  • Anders Haraldsson är mjölkbonde i Ås, med en långväga praktikant på sin bondgård. ”Jag är jättenöjd med min dräng”, säger Anders, medan Nils ströar och gör fint för korna.
  • Nils tvekar inte särskilt länge att hjälpa till när det är dags för kon Linnea att få sin sjätte kalv. Det är första gången som Nils är med om det här, och det gäller också för fotografen.
  • Här har lillkalven hittat till nappflaskan med tre liter råmjölk från mamma ko, som Nils bjuder på. Slurp! säger det. Sedan behöver den sova en stund igen.
  • Sådärja. Snart är det bara att börja mjölka. Nils Green från soliga San Diego i Kalifornien, gör sin två veckors prao på en bondgård i Ås, utanför Östersund.

Annons

Nils mamma Ulrika är född och uppvuxen i Mörsil, men bor med sin familj i San Diego i Kalifornien. Hon har alltid sett till att barnen har fått komma till Sverige och då framför allt till Jämtland, under sommarlov och på skidsemestrar.

Nils och syskonen Erik, som är 19 år och Anna, 17, pratar flytande svenska och alla gillar de sitt andra hemland jättemycket. Men Nils är nog den av syskonen som mest gillar det här med glesbygd, jord och skog och djur. Han drömmer om att bli bonde. Och inte i USA, för det är inte på samma sätt som i Sverige. Nej, det är den jämtländska jorden som räknas.

– Jag funderar skarpt på att bli bonde, säger Nils.

för att bestämma sig för var den två veckor långa praktiken, praon, skulle göras, visste Nils det direkt. Han ville jobba på bondgård. I Sverige. I Jämtland. I Ås, hos mammas kusin Anders Haraldsson, med fru Gun, som är mjölkbönder. Anders berömmer sin dräng, när vi ses i köket över en kopp kaffe, en stund efter att kalven kommit till världen hos de strävsamma mjölkbönderna Haraldssons. För dem, som hållit på med det här i många år, är det vardag. För Nils var det första gången, men säkert inte den sista. Anders berömmer honom:

– Nils har alla förutsättningar att bli en bra bonde. Han är modig och gillar att testa olika saker. Det är bra det, för det är många olika arbetsmoment som en bonde ska klara av.

som sagt en kort paus i Bregottfabriken. Anders och Nils har just laddat med många och goda pankakor. Och mat kan behövas, för snart är det dags igen att gå ut och se hur lillkalven och alla de andra djuren mår.

Ovanligt stor är kalven Nils, men ännu lite ostadig på benen. Nu ska den matas med nappflaska,  den ska få två till tre liter av sin mammas, Linneas, mjölk, som kallas råmjölk. Det får den dricka i minst tre dygn. Och sedan får den dricka vanlig mjölk i två månader. När Nils sedan har blivit ungefär två månader säljs den som ”livkalv”. Anders förklarar att det är en kalv som inte ska slaktas. Det tycker båda Nilsarna låter bra.

redan på några dagar har hunnit med mycket. Utfordrat, mockat skit, mjölkat, ströat spån för att göra fint för korna, och så har man provat på harven lite grann. Det är lite för tidigt för vårbruket, men är man motorintresserad som Nils är så bara måste man få umgås med maskiner också.  Men det häftigaste hittills har förstås varit att få vara med om kalvningen.

– Kanske är det din egen avbytare, som du håller på och tränar upp, skämtar Ulrika med Anders. Jaa, du svarar han snabbt, det tror jag säkert att det kan bli, om det nu inte vore för reseersättningen …

från Kalifornien till Ås. Men det bekymrar inte Nils Green.

– Jag ska försöka komma om du slår en signal, säger han och ser förväntansfull ut. 

Avstånd betyder inget för den här unga killen som drömmer om att bli bonde.

Mer läsning

Annons