Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prästen som skriver om ond bråd död

Att kaxiga poliser, kriminalreportrar och jurister skriver hårdkokta deckare där de djupdyker i ondska och brutala brott – det är vi vana vid. Men att en kvinnlig präst gör detsamma är ganska ovanligt, och höjer faktiskt också ett och annat ögonbryn.

– Vissa undrar hur en präst kan skriva deckare, men det kan vem som helst göra. Det gäller bara att ha ett människointresse, säger 46-åriga Cissi Lundgren, präst i Östersunds församling.

20 år som präst inom svenska kyrkan har lärt henne en hel del om människor. Och att allt inte är som det ser ut att vara, när man tittar in bakom fasaden. Det har hon stor nytta av i sitt skrivande.

I boken ”När häxor brinner”, som gavs ut i slutet på förra året, mister en kvinna livet i vad som liknar ett medeltida häxbål.

Prästen Julia Holm blir vittne till eldslågorna då hon efter 15 år återvänt till sina hemtrakter i utkanten av Sundsvall för att ordna med sin fars begravning. Snart finner hon sig indragen i mordutredningen och tvingas möta gamla, obehagliga hemligheter.

– Man kan aldrig på förhand räkna ut någonting om en människa, eller sätta en person i ett fack. Man måste vara förutsättningslös. Jag är intresserad av psykologi, vad som får människor att begå brott, vad som händer efteråt och hur det påverkar människorna runtomkring, därför skriver jag deckare, förklarar Cissi Lundgren.

Det är först och främst i sitt yrke hon hämtar inspiration till sina berättelser.

I ”När häxor brinner” är kyrk ans värld väldigt närvarande, och att vara präst beskrivs bitvis som rätt tufft. Den kvinnliga präst som står i centrum för berättelsen är utmattad efter alldeles för mycket jobb, som öppen och frisinnad har hon dessutom fått använda sin styrka till att kämpa emot konservativa krafter i sin församling.

Livet som präst rymmer få nära vänner, och hon bär på en frustration över att det alltid ska vara så svårt att få människor att se bortom prästkragen.

– Hennes situation är påhittad, och att hon känner sig ensam är en konsekvens av den situationen. Men visst har jag vävt in egna erfarenheter – det är tufft att jobba i kyrkan. Många av mina kollegor delar hennes erfarenheter.

Huvudkaraktären är en kvinna som vågar gå sin egen väg och blickar framåt i en många gånger bakåtsträvande miljö. Men att hon själv passar in i den beskrivningen vågar Cissi Lundgren inte påstå.

– Men jag hoppas och försöker. För mig handlar boken mycket om att det är viktigt att gå sin egen väg och att ha ett engagemang i det man gör. När man skriver om ondska måste det också finnas ett hopp i berättelsen, och den övertygelse jag har skiner nog igenom.

Cissi Lundgren ligger inte på något traditionellt förlag. Hennes bok finns att beställa via Vulkan, en webbtjänst där vem som helst med författardrömmar kostnadsfritt kan publicera sig, och där författaren är sin egen utgivare. Läsaren gör en beställning, och först då går boken i tryck.

– Det är jättesvårt att bli utgiven på ett traditionellt förlag, och visst har det känts meningslöst när jag fått flera nej. Men i dag finns det ju många andra möjligheter.

Har det påverkat ditt självförtroende?

– Ja, jag har känt av dåligt självförtroende, men då måste man komma ihåg att tro på det man gör. Att bli utgiven behöver inte heller vara det primära syftet.

Hon har begåvats med en livlig fantasi, och det var nog det som fick henne att börja skriva, förklarar hon. Det och hennes inlevelseförmåga – en egenskap som är viktig inte bara för författarinnan utan också i allra högsta grad för prästen Cissi Lundgren. Hon går hon omkring med en ständig längtan efter att skriva, berättar hon.

– Men det är svårt att hinna när jag har ett heltidsjobb och ett hus med renoveringsbehov i Krokom.

Men i fantasin är fortsättningen till ”När häxor brinner” redan på väg att ta form.