Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prästfacket försvarar Forsberg

Frösöns kyrkoråd skyller bristen på ungdomssatsningar på sparkade kyrkoherdens höga lön. Det är ren och skär lögn anser prästfacket som anser att kyrkorådet utsätter Peter Forsberg för kränkande behandling.

Annons

När kyrkoherden i Frösö- Norderö- och Sunne församlingar, Peter Forsberg, fick sparken av kyrkorådet i januari angav de samarbetssvårigheter som skäl. Eftersom det inte fanns någon rättslig grund för avskedande kom de överens om att han skulle få behålla kyrkoherdelönen mot att han lämnade tjänsten för en lägre befattning.

Nu uppger kyrkorådets ordförande Lena-Karin Lundgren att församlingen inte kan satsa på ungdomsverksamhet så länge Peter Forsberg jobbar kvar i organisationen eftersom hans lön på 63 000 kronor i månaden äter upp församlingens ekonomi.

Det är ett uttalande som får Kyrkans akademikerförbund att gå i taket.

– Det här gör mig mäkta upprörd. Min bestämda uppfattning är att det är kyrkorådets ordförande som försatt församlingen i den situation den befinner sig i och att hon borde ta sitt arbetsgivaransvar istället för att skylla på en anställd, säger förbundsordföranden Sten Bylin som också är regionalt skyddsombud.

Han satt med i förhandlingarna som ledde till kyrkorådets överenskommelse med Peter Forsberg och säger att han aldrig under sina 19 år som fackligt aktiv aldrig varit med om något liknande. Främst för att Lena-Karin Lundgren aldrig var intresserad av någon lösning som kunde sluta med att Forsberg kunde behålla jobbet, trots att det inte fanns några formella skäl att avskeda honom.

– Det fanns inget som skulle rättfärdiga en uppsägning och det visste hon. Men samtidigt var det omöjligt att förhandla eftersom hennes enda mål var att bli av med honom som kyrkoherde, säger Sten Bylin.

Enligt Sten Bylin bestod samarbetsproblemen av att Lena-Karin Lundgren vill detaljstyra församlingsarbetet trots att det inte är kyrkorådets uppgift utan kyrkoherdens. Och att det problematiska med Forsberg var att han sa emot.

Att Peter Forsberg ska ha krävt tre miljoner för att säga upp sig eller att han gett ett muntligt löfte om att lämna pastoratet, som Lena-Karin Lundgren sa till ÖP i måndagens intervju, avfärdar Sten Bylin som ren lögn.

– Det är arbetsgivarens ansvar att försöka hitta lösningar när det uppstår ett arbetsmiljöproblem och eftersom det här inte alls behövt sluta med att någon miste jobbet så är det deras eget fel om de plötsligt har ont om pengar. Vilket jag för övrigt betvivlar att de skulle ha, säger Sten Bylin.