Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Prata med era anhöriga"

Att bara diskutera donation med sina nära och kära kan i förlängningen göra skillnad på liv och död för andra människor. Det säger kardiologen Anders Ulvestam.

Anders Ulvestam är ansvarig för vården av de hjärttranplanterade patienter som bor i länet och ser regelbundet människoliv räddas tack vare donation.

– Det är fantastiskt vad det kan innebära för dem som får ett nytt liv och för att det ska fungera är det viktigt att det finns en medvetenhet om de här frågorna i samhället, säger han.

I Jämtlands län är det cirka en person per år som får ett transplanterat hjärta och ingen står heller på kö just för närvarande, vilket det däremot finns på nationell nivå.

För många människor mitt i livet blir det aldrig av att fylla i donationskort eller sin sista vilja i Vita arkivet. Men enligt Anders Ulvestam finns det ändå en enkel sak som alla kan göra men ändå kan betyda allt för någon annan.

– Ta ställning och prata med era anhöriga om hur ni ser på saken så att de vet om något skulle hända. För oss räcker det med att anhöriga kan intyga att personen var positiv till donation för att den kan få vara med att rädda någons liv, säger han.

Läs mer:

Den donerade njuren räddade hans liv

– En njure är den finaste gåva man kan ge