Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prata utan en tråd

Trots mobiltelefonernas popularitet finns det fortfarande gott om trådlösa telefoner att välja mellan.

I Smartsons test är dyrast bäst och billigast sämst, men god ljudkvalitet behöver inte kosta mycket.

Testvinnaren Gigaset SL370 har flest avancerade funktioner och dessutom ett stilrent och smidigt format.

Den separata laddstationen i krom förstärker den redan höga kvaliteten. Nackdelen är priset och att det finns andra modeller med större knappar samt tydligare knapp- och menysymboler.

Doro TH80 och Philips 6501 är bra alternativ om du värdesätter dessa egenskaper.

utan funktioner som sms och färgskärm räcker det gott med en telefon under 500-lappen.

Nummerpresentatör finns i alla modeller och det skiljer inte överdrivet mycket i ljudkvalitet. Helt fritt från brus och sus blir det inte med någon, men i de allra flesta fall är det ingenting som påverkar och stör samtalet.

Högtalarfunktion har alla utom den billigaste, Denver DDP-650.

Det mest prisvärda köpet är Panasonic KX-TG7301 som erbjuder bra samtalsljud till lågt pris.

När räckvidden jämförts har detta gjorts inomhus bland tjocka väggar och telefonerna är här jämbördiga med endast marginell övervikt till Siemens Gigaset E450.

strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) underskrider dect-telefonerna de allmänt accepterade strålningsvärdena med stor marginal och ska inte medföra någon risk utifrån strålskyddssynpunkt.

Vill du ändå minska exponeringen ska du om möjligt använda headset och placera basenheten på ett ställe där du inte vistats så ofta.

Ett tydligt tecken bland tillverkarna är att allt fler satsar på olika typer av energibesparande funktioner för lägre strömförbrukning. (TT Spektra)

”Digital Enhanced Cordless Telecommunications.”

Alla telefoner i testet använder den digitala standard som ersatt den analoga tekniken.

”Generic Access Profile”. Kopplar samman olika telefoner till en och samma basenhet. Alla modeller i test-et är utrustade med denna funktion.

Telefonerna har använts i hemmamiljö och räckvidden är jämförd inomhus med betongväggar. Vi har bedömt telefonernas kapacitet (ljud, batteri, räckvidd), kvalitet (material och hopsättning), design (navigering, knappar, form) samt funktioner och prisvärde. Telefonlurens mått anges i höjd x bredd x djup. Vikt gäller handenhet inklusive batteri.