Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för Mando Diaos skid-VM-låt

I dag premiärspelades Mando Diaos VM-låt i SVT:s Gomorron Sverige. Det var en lugn låt som förde tankarna åt en skidtur på fjället snarare än hetsen i tävlingsspåret.
– Det var coolt och modigt att de ringde oss, säger Gustaf Norén.

Så bra är låten – ÖP:s recensent Frida Hansson tycker till.

Borlängesönerna Mando Diao fick uppdraget att skriva den officiella låten till Skid-VM 2015 och i går spelades den för första gången offentligt. Gustaf Norén och Björn Dixgård framförde låten som en duo i Gomorron Sverige, utan de övriga medlemmarna.

Låten – Love lasts forever – var en lugn och meditativ låt, fjärran från Markoolio och E-Type. Mando Diao hämtade inspiration på vildmarksvandringar och färder med hundsläde i norr och kom fram till att de ville tonsätta något annat än själva tävlingsmomentet.

– Därför kunde vi skriva om kärlek. Det är ett begrepp som är knutet till musiken, gud och naturen, säger Gustaf Norén.

Att jaga segrar och komma först i mål är bara en del av skidåkningen. Överbyggnaden och "byråkratin". Mando Diao var ute efter att fånga en annan känsla. Den som kommer efter ett hårt träningspass eller tävling. Lugnet, vilan. Eller själva grunden för skidåkningen – att åka ut i naturen.

– Jag ser inte skidor som en sport och jag tror att det är så för de flesta. Folk åker skidor i Dalarna. Jag har gjort det mer än jag har vandrat. I Gyllbergem med morfar och så. Jag har en romantisk bild av skidor, men inte som sport. Det påminner om musik, inte att spela men att lyssna. Man tar in estetiken, du rör dig estetiskt och smälter in. Det är ingen skillnad i att lyssna på en svit av Vivaldi och att titta på ett berg. Båda bär samma hisnande djup.

Gustaf Norén säger att tävlingsledningen var glada över att det blev en lugn låt.

– Idrottare lyssnar mycket på hetsig house och så, men lika mycket på asiatisk traditionell musik tror jag. Yogamusik. Efter träningen kommer vilan och vi fokuserar på det.

Mando Diao kommer att spela på VM-invigningen och kommer även att finnas på plats under hela veckan. Troligen blir det fler framträdanden, men inget är bestämt ännu.

– Vi ville inte bara skriva en låt, det handlar om en tonsättning av hela VM.