Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för ny festival i Åre

Med programpunkter som weed-dating, musik och cirkus vill debuterande Tillsammansfestivalen hylla hållbarhet och lokal kultur.

Annons

En ny festival har kommit till liv vid Åreskutans fot. Arrangörerna vill skapa något av en motpol till stora festivaler, och en alternativ mötesplats. Med festivalen vill arrangörerna också ta ett helhetsgrepp på flera av de ämnen som ryms i begreppet hållbarhet.

Initiativet är sprunget ur den så kallade Tillsammans-odlingen i Undersåker, och idén till en festival föddes vid förra årets skördefest.

Detta berättar Erik Wennergren, musiker och globetrotter nyligen hemkommen från resor i Sydamerika.

– Jag är själv engagerad i odlingen nu, och är med i jordgubbsgruppen, berättar Erik.

Förutom att han själv står på festivalens program, som ett av musikinslagen, är han också med i den grupp bestående av ett 10-tal personer som sedan i höstas arbetar ideellt med festivalen. Den har stort fokus på hållbarhet, öppenhet och människors personliga utveckling.

– Festivalen bara växer. Det var först tänkt att den skulle pågå i en dag, men nu är vi uppe i tre. Vi ville få in så mycket, och många vill vara med. I grunden ville vi skapa en fest som vi själva skulle gå på och samtidigt också forma en bygd och ett samhälle som vi vill leva i, säger Erik.

För festivalens övriga musikaliska inslag svarar exempelvis Thilda Persson & The mockingbird, Musik Direkt-aktuella Sagawa och albumaktuella Micke Jönsson. I princip alla artister på festivalen har en eller annan koppling till Undersåker med omnejd.

Dessutom kommer det erbjudas yoga, nycirkus med duon Nordcirkus och föreläsningar samt workshops om mindfulness, ätbara växter och kooperativt företagande.

– Ja, shit vad det låter 70-tal, säger Erik med ett leende och fortsätter:

– Jag kan förstå att man lätt gör den kopplingen, men det är stor skillnad. Mycket av det vi står för nu finns det också belägg för i dag och går inte att avfärda som flum. Ta mindfulness som exempel, det används på många sätt och är vetenskapligt utrett. Det kallades ju för hippie-flum förut.

Men hur var det med weed-dating? Det låter ju en smula suspekt, med tanke på att vissa psykoaktiva rökprodukter på engelska kallas just för ”weed”.

Erik skrattar till och svarar:

– Man rensar ogräs med en främling, det är ett sätt att skapa möten. Vi försöker förena människor, och en av poängerna med festivalen är att alla är välkomna.

Tillsammansfestivalen, Undersåker 22-24 augusti.

Hemsida: www.tillsammansfestivalen.se.