Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för ny skidtävling – där tempot avgör

Vill du se de bästa långloppsteamen göra upp i vad som kan bli en riktig fartfest?

På finaldagen av skidskyttets världscupvecka har du chansen:

– En halvtimme efter målgång i herrarnas jaktstart går startskottet, det här kan bli riktigt häftigt, säger Patrik Jämteborn.

Det är förre elitåkaren Mathias Fredriksson och norrmannen Nils-Marius Otterstad som tillsammans har kläckt idén: Ett lagtempo för skidteam.

– Ett team på fem man ska tävla mot klockan i ett lopp över ungefär 12 kilometer. Tiden tas på tredje man i mål, så man har råd att "offra" två killar på vägen, berättar Fredriksson.

Förutom att det blir en fartfest utöver det vanliga så understryks vikten av lagarbete:

– Vi ser det ju mer och mer hur taktik och lagarbete blir betydelsefullt för att vinna. Det svenska landslaget visade det när man tog OS-guld i Vancouver. Team Xtra Personell använder det hela tiden i Ski Classics, Petter Northug jr använder det varje gång han dyker upp, säger Nils-Marius Otterstad.

Loppet riktar in sig mot de privata proffsteamen i långloppscirkusen – och ett av lagen som redan aviserat att de vill vara med är Petter Northugs team COOP. Men om det innebär att Petter finns i Östersund 1 december är det förstås för tidigt att säga.

Skidskytteorganisationen, som arrangerar tävlingen, såg direkt en potential i idén. Ändå var det inte helt givet att man skulle ta på sig arrangemanget:

– Vi fick frågan i somras och då funderade vi en hel del på om vi verkligen skulle hinna få alla bitar på plats, säger Patrik Jämteborn.

– En viktig bit var att få med loppet i tv, annars är det knappast intressant för de tilltänkta tävlingsteamen. Men det fanns en lucka i TV4 och norska TV2:s program, så de kommer att direktsända loppet.

Det innebär att tidsschemat är pressat – en halvtimme efter målgången i herrarnas jaktstart på söndagseftermiddagen måste startskottet gå för att tv-kanalerna ska hinna få med det i sina sändningar.

– Och då ska vi ha hunnit byta ut reklamen runt spåret, preparera om för klassisk åkning, vrida storbildsskärmen och en hel del annat. Det är mycket som ska göras på kort tid – men vi har verkligen finurliga funktionärer i vår stab. Det kommer att gå bra.

Blir det ett bra lopp då?

– Ja det blir det. Och det tillför precis det vi behöver, en riktigt bra nyhet som blir en kul krydda i vårt evenemang, säger Jämteborn.