Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för skördefest i länet

I helgen ordnades ”Skördefest Jämtland Härjedalen” för första gången någonsin. En mängd gårdar i länet hade öppet hus och mathantverkare visade upp sina produkter. ÖP besökte byn Brynje där det bland annat var brödbakning och ponnyridning.

I Brynje utanför Östersund driver paret Monica och Mats Jacobsson gårdsbageri, kafé och bed and breakfast, och de har också köttkor och några höns.

Deras gård en av dem som hade öppet hus under skördefesten.

Totalt var det ett 20-tal gårdar och ett 50-tal mathantverkare som bjöd in allmänheten till besök – från Åre i väster till Kälarne i öster, från Skärvången i norr till Hede i söder.

Monica Jacobsson berättar att de tidigare har varit med i det liknande arrangemanget ”öppen gård”.

– Det är roligt att vara med på det här också, jag hoppas att det blir en fortsättning, säger Monica Jacobsson och berättade att inspirationen till skördefesten kommer bland annat ifrån Öland och Åland, där det har funnits i många år.

Hon tycker att det är roligt att få visa allmänheten det man gör, och tror att det kan tilltala flera generationer. Att barnen ofta tycker om djuren, och att äldre människor ofta börjar prata om sina egna minnen av lantbruk från förr i tiden.

På plats på gården fanns också Stefan Andersson från grannbyn Sjör som sålde lammfällar och hjortkorv från egna djur.

– Det är bra att man börjar med skördefest, att folk kan åka ut och handla lokalproducerat. Det ligger i tiden, säger han.

Några av de många besökarna i Brynje var Linda Petersson och Linn Arbeus som stod och testade hjortkorven.

– Jättegott, sa Linn Arbeus och berättade att det var första gången hon provade hjortkorv.

I gården bredvid har Markus Sulk ett hästcenter. Där fick barnen rida på ponnyhästen Isor för en billig peng. Det gjorde bland andra Ellen Agnes Gyllenhammar.

– Det var jättebra, sa hon som gjorde sin andra hästritt någonsin.