Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiärguld för Jönsson och Kalla

Det blev väntade stafettsegrar i skid-SM till IFK Mora och Piteå Umeå på lördagen.
Men för de välmeriterade slutåkarna Emil Jönsson och Charlotte Kalla var det de första SM-gulden i stafett.

Annons

Emil Jönsson är säsongsny i IFK Mora. Bytet från Årsunda lönade sig snabbt. Med Daniel Svensson och Martin Johansson som manegekrattare kunde sprintstjärnan defilera hem guldet som slutman.

– Stort, nästan känslomässigt, med min stafettbakgrund. Jag har ju bara åkt några enstaka, sade Jönsson efter målgången på 3x10 kilometer.

Martin Johansson grundlade segern på andra sträckan och gav Jönsson 45 sekunders ledning till Falun-Borlänges Calle Halfvarsson. Duellen uteblev.

– Min dröm var att få gå ut med Calle och sedan avgöra i en spurtstrid, sade Jönsson som i stället fick göra sitt eget lopp och ökade guldgapet med ytterligare en minut.

– Fantastiskt skönt, jag var enormt osäker på fristilen. Första tävlingen för säsongen är det enda fristilslopp jag gjort tidigare i vinter och det var katastrofdåligt.

Har en plan

Jönssons SM-plan är att köra 15 kilometer klassiskt på lördagen och hoppa över sprinten på söndagen.

– Jag vill få bra traditionella lopp. Jag vet att jag åker bättre i sprint när jag har en bra grund i traditionellt, sade OS-sprinthoppet.

Calle Halfvarsson blev förkyld efter Tour de Ski och avstod fredagens SM-skiathlon. Nu lekte han med Piteås bronsman Martin Bergström på vägen mot silvret.

– Jag fick det svar jag ville ha, det var första fartpasset på 1,5 vecka. Men jag kör inget mer i SM, sade Halfvarsson.

De tre senaste årens mästarlag Hudiksvall kom inte ens i mål. Efter Daniel Richardsson på andra sträckan fanns ingen som tog över i den sjukdomsdrabbade klubben.

Åsarnas lag 3 lyckades bäst av länslagen, de blev sexa – tio sekunder från bronset. Därefter följde ÖSK lag 1 och Åsarna 1 och Åsarna 2 på sjunde, åttonde och nionde plats.

Kalla gillade läget

Magdalena Pajala och Mia Eriksson såg till att Charlotte Kalla fick guldläge i damernas 3x5 kilometer. Det missade hon förstås inte. Ett par sekunder ledning till IFK Moras Stina Nilsson växte till 1.07.

– Nog försökte jag ha ett bra tryck i åkningen. Jag fick ett bra formbesked i dag också, sade Kalla.

Kalla ställer upp även i lördagens klassiska millopp och är en av få OS-åkare som kör mer än två lopp i SM. Landslagsledningen vill inte att OS-åkarna ska vara för slitna när de inleder höghöjdslägret i italienska Seiser Alm i början på nästa vecka.

Bästa länslag i damstafetten blev Åsarna lag 1 på en sjundeplats, 22 sekunder från pallen. Offerdal blev tia och sedan kom Åsarna 2 in på en elfteplats.