Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressad Riksbank fick ge sig för opinionen

Till sist orkade inte ens räntehöken Stefan Ingves stå emot. En sänkning av reporäntan från 1,0 till 0,75 procent blev på tisdagen ett faktum. Därmed fick de ledamöter i Riksbanksdirektionen som länge propagerat för lägre ränta äntligen som de ville.

Frågan har handlat om en sänkning eller inte. Ordförande Stefan Ingves har inte velat sänka. Hans tes om att en bubblande bostadsmarknad kan fortsätta bubbla och till sist spricka med förödande konsekvenser, har präglat penningpolitiken. Ingves tycker att vi svenskar lånar för mycket och har därmed velat kyla ner denna del av penningpolitiken.

Mot honom har stått många starka ekonomer och andra, vilka menar att med ytterligare räntesänkningar kan jobben växa till. Underförstått: Med fortsatt ränteläge kvar på 1,0 procent, som varat sedan i december ifjol, tappar Sverige konkurrenskraft.

Men i går gav alltså riksbanksordföranden vika. En enig direktion stod bakom sänkningen till 0,75 procents reporänta.

Om det här är rätt medicin återstår att se. Man kan tro det, men läget är vanskligt. Tillväxten nästa år förväntas bli låg, men förra veckans jobbtillväxtrapport från arbetsförmedlingen, visade ändå en resa i rätt riktning.

I det läget kan Riksbankens tisdagsbeslut ge konjunkturen luft under vingarna. För visst är det här en signal till näringslivet om en snabbare svensk återhämtning. Med lägre ränteläge kan företagen känna optimism, även om mycket återstår för att få rätsida på en hög arbetslöshet.

Marknaderna tog emot Riksbankens besked lugnt. Sänkningen var redan intecknad, inhamrad som kravet ändå var från ett flertal av medias stora näringslivsorgan vilka propagerat hårt för räntesänkning.

Nu skriver Riksbanken att någon höjning inte finns i sikte förrän tidigast 2015 – nästa år blir stabilt, att döma av bankens nya räntebana.

Även om Riksbanken nu sänker räntan består oron för hushållens skulder:

"Flera politikområden behöver hjälpas åt för att hantera den risken", skriver Riksbanken, via TT.

Faran för den höga skuldsättningen kvarstår och att döma av bankernas reaktioner vid lunchtid talas direkt om lägre bolåneräntor, något som sannolikt kan få Stefan Ingves att drömma mardrömmar, om han nu är lagd åt det hållet.

Bostadsmarknaden förblir het, men det är en kalkylerad risk som Riksbanken nu tar i hopp om att andra hjul inom svensk ekonomi börjar snurra snabbare.