Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressad situation i Brunflo

Hälsocentralen i Brunflo drabbades hårt av stafettläkarstoppet. Här är situationen fortfarande pressad för både patienterna och personalen.

Annons

Många läkare på hälsocentralerna i Östersunds närvårdsområde ansåg att stafettläkarstoppet var på väg att orsaka en ohållbar situation både med avseende på patientsäkerhet och arbetsmiljö. Därför valde flera att lämna sina tjänster.

Läget blev mest akut i Torvalla, där hälsocentralen blev helt utan läkare. Närmare 3 000 patienter hamnade i stället hos Brunflo hälsocentral, som blev överbelastad och även här slutade de fasta läkarna. Sedan stoppet hävdes i september har Brunflo bemannats med stafettläkare.

– Vi har inte en enda fast distriktsläkare på den här hälsocentralen, säger Åsa Nilsson, distriktssköterska.

– När vi hade fasta läkare hade vi också bra tillgång till AT- och ST-läkare, men det har vi inget av nu, säger Anna Åkerman, distriktssköterska.

Distriktssköterskorna har fått en ökad arbetsbörda som en följd av att centralen bemannas med inhyrda läkare. Det har bland annat blivit mer administration och i vissa fall dubbelarbete. Men framför allt uttrycker de en stor frustration över patienternas situation när det saknas fast läkarbemanning.

– Man känner att det är svårt att erbjuda patienterna den hjälp de behöver inom en rimlig tid. Vi jobbar ju med det här för att kunna hjälpa folk, säger Ante Hurtigh, distriktssköterska.

Personalen känner ofta oro och frustration över att patienterna inte får den läkarhjälp de behöver och i vissa fall kallar de till besök hos distriktssköterska om det inte finns läkare på plats.

– Det är för att åtminstone göra en första bedömning. Men det är fel vårdnivå och det blir ett extra led om de ändå ska ha en läkarundersökning sedan, säger Åsa Nilsson.

– Det som känns värst är om något skulle falla mellan stolarna och inte bli påtittat, säger Anna Åkerman.