Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressat läge för Strömsunds kommun inför avgörande om vindkraft – många ville berätta på stormöte i Görvik

Många ville berätta hur det är att leva med vindkraft. Mötet inför nästa veckas svåra beslut lockade invånare från vindbyar i fyra kommuner. Frågan är om kommunen förstår hur viktig deras åsikt om nya snurror är.

TV: ”Stor verksamhet i en mycket tyst miljö” - Statkrafts Malin Hillström om störningarna från vindkraften

– Inte mer vindkraft förrän det som finns är utvärderat, vädjade Åke Wikström från Ramsele.

– Vi kommer att ha stora öron, lovade kommunalrådet Susanne Hansson (S) innan det 2,5 timme långa maratonmötet satte igång under tisdagskvällen på vindkraftscampen i Görvik.

Och själva mötet kom att handla om just öron. I alla fall om hörsel och ljud. Lågfrekvent, enerverande ljud. Få tog upp det som var den stora oron i vindkraftens barndom; utsikten och vyn.

Bakgrunden till mötet är att SSVAB, det vill säga Statkraft/SCA, har ansökt om att få förnyat tillstånd i de parker som redan är godkända men ännu inte är färdigbyggda eller påbörjade. På grund av den dåliga lönsamheten ser sig bolaget tvunget att bygga verken högre än vad tillstånden medger. Om det alls ska byggas.

Malin Hillström, bolagets representant, förklarade att tekniken går fram fort. Att bygga som planerat, 172,5 meter högt, skulle innebära att gammal teknik måste användas. Det är i dag inte lönsamt.

– Hade vi byggt Bodhögarna som planerat skulle vi ha 75 turbiner med en produktion på 500 GWh. Om vi får bygga dem högre kan vi i stället ha 60 turbiner som ger 750 GWh, sa hon och medgav att det låga ljud många störs av är ”oerhört komplext och oerhört svårt att mäta”.

Miljöprövningsdelegationen ska ta beslutet och inför den processen sa som bekant både Ragunda och Strömsunds kommuner först nej medan Sollefteå sa ja. Sedan dess har en dom visat att kommunens veto inte är aktuellt när det handlar om förnyat tillstånd.

Med andra ord krävs det inte längre kommunens ja för att ändringen av tillståndet ska godkännas.

Det gjorde att kommunens representanter på mötet, Susanne Hansson (S) och tjänstemännen från miljö– och byggsidan, flera gånger upprepade att de inte har mycket att säga till om eftersom avgörandet inte ligger hos politikerna i Strömsund. Även om de nu ändå kommer att ta ställning nästa vecka och skicka ett yttrande till Härnösand.

Är det rätt tolkning?

– Nej, verkligen inte, säger Joakim Kruse, dagen efter mötet i Görvik.

Han är ordförande för Miljöprövningsdelegationen och menar att kommunens åsikt är mycket viktig. Den stora skillnaden är att svaret den här gången kräver en underbyggd argumentation. Det räcker inte med bara ett ja eller nej.

– Åsikten har stor tyngd. Särskilt som man tidigare har avstyrkt. Vi antar väl att de tycker samma sak nu. Men de kan ju ändra sig. Den här gången vill vi veta varför de tycker som de gör.

Ragunda kommun som också ska lämna ett yttrande väntas ändra sig och säga ja, med hänvisning till uppfattningen att kommunen inte kan säga annat.

Kerstin Torgersson var en av besökarna på mötet. Hon bor i Ragunda kommun och berättade att hon hör ett ljud som om en fläkt var på trots att han har en hel mil till parken Ögonfägnaden.

– Jag är orolig för hur det ska bli, sa hon.

Forskningen om ljud från vindkraftparker ökar. Det pågår flera projekt som inte är klara och SSVAB har också en referensgrupp med bybor som rapporterar om störningarna. Hasse Westberg från Rensjön deltar och berättade om ansträngningarna.

Enligt det senaste kunskapsläget från 2011 ger högre vindkraftverk ifrån sig mer lågfrekvent buller än lägre snurror, men enligt Folkhälsomyndighetens bullerutredare Patrik Hultstrand ser inte myndigheten något behov av ett tillfälligt stopp för nya parker i väntan på svar från forskningen.

”Klarar man riktvärdena ute och inne så bedöms risken för allvarliga störningar som liten. Det gäller även nya högre parker”, skriver han i ett mejl.

Strömsunds kommun har ändå bestämt att sätta stopp för nya parker tills dess utvärdering är gjord på följderna av att leva bredvid dem som redan finns. Men Bodhögarna är visserligen inte byggd, men det är ett gammalt tillstånd. Alltså ingen ny park.

Frågan är bara hur politikerna svarar på frågan om de planerade snurrorna kan byggas 220 meter höga i stället för 172,5.

De som kom från Fullsjön, Borgvattnet, Albacken och Sörviken och som vittnade om molande, irriterande ljud, ”det är ett ljud som inte hörs men som känns”, vill inget hellre än att det blir ett nej. Men det fanns också vittnesmål om att det går hur bra som helst att vara granne med vindkraft.

– Jag vet att jag inte kommer att bli trodd eftersom jag driver den här vindkraftscampen men jag har inte upplevt några bullerproblem. Jag har inte ont av de blinkande lamporna heller, men jag har ont av tomma hus, sa mötets värdinna Marian Stranne.