Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressat störtlopp

Det blev seger för Finland och brons till Norge. Sverige fick nöja sig med en tiondeplats och kan därmed titulera sig sämst i Norden. Nej, vi pratar inte om medaljligan i vinter-OS. Siffrorna kommer från Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Ur ett internationellt perspektiv är plats 10 av 180 länder givetvis bra.

Det finns alltså ingen anledning att måla Fan på väggen och skildra svenska journalister som en förtryckt, förföljd och förlorad grupp. Däremot är det oroväckande att vi, precis som flera andra demokratiska länder, går åt fel håll. Så sent som 2010 låg Sverige på en delad förstaplats.

Sedan dess har vi åkt störtlopp genom listan, framför allt på grund av FRA-lagen, som enligt Reportrar utan gränser dels gör det svårare för journalister att garantera sina källor ett ordentligt skydd, dels kan leda till att journalister tillämpar självcensur eftersom de känner sig övervakade.

Dessutom har hotbilden mot svenska redaktioner, bland annat från kriminella nätverk, ökat. Än värre än svenska journalisters krympande spelplan är att försämringarna är en del av en global trend, där demokratiska länder, som borde veta bättre för att citera Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, missbrukar lagar som har skapats för att komma åt terrorism.

De tydligaste exemplen är USA:s behandling av visselblåsaren Edward Snowden och den uppmärksammade skandalen i Storbritannien, där brittiska myndigheter tvingade tidningen The Guardian att förstöra källmaterial. Att andra länder är sämre är dock ingen ursäkt för att sitta stilla i rodeln när det går utför. Kan vi åka ifrån både finnar och norrmän i spåren, borde vi kunna slå dem i pressfrihet också.