Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Primärvården är fortfarande bra”

– Vi har fortfarande en bra primärvård, som jag är stolt över. Men vi har tappat lite och det visar att vi måste satsa på att utveckla den.

Det säger Ann-Marie Johansson (S), som sedan 2011 är ledamot i landstingsstyrelsen med ansvar för primärvårdsfrågor. Den viktigaste orsaken till att primärvårdens andel av sjukvårdsbudgeten har minskat 2002–2012 är omställningsarbetet som landstinget genomförde 2009-2010.

Jämtlands läns landsting ligger fortfarande högt när det gäller hur mycket pengar som läggs på primärvården utslaget per invånare.

JLL låg på en femte plats 2012, efter att ha halkat ner tre placeringar på senare år.

– 2010 tog vi bort 25 miljoner och det tror jag var för mycket. Sedan har vi inte orkat ta tillbaka det när ekonomin ser ut som den gör.

Ann-Marie Johansson nämner också kraftiga ökningar av kostnaderna för riks- och regionvård som en förklaring till att primärvården har minskat sin andel av kostnaderna.

– Vi vill försöka hitta utrymme för att lägga mer resurser på primärvården. Det är bra för patienten om man kan få vården nära och det är också kostnadseffektivt. Jag hoppas på en ny regering som förstår att de behöver lägga mer pengar till vård och omsorg.

2010 infördes vårdvalssystem i primärvården efter initiativ från regeringen och beslut i riksdagen. I Jämtlands län benämns det Hälsoval. Systemet öppnar för alternativa vårdgivare att etablera sig med offentlig ersättning och tanken är att det ska öka valfriheten för medborgarna. Ann-Marie Johansson är skeptisk till modellen och hon tycker att hon får en del stöd i läkarförbundets utredning. Hon anser att systemet är ojämlikt och att det inte utgår från människors vårdbehov.

– Där det redan är bra tillgänglighet blir det ännu bättre, det är i storstäderna som man byggt ut primärvården. Men vårdvalet är inte en lösning för glesbygden, där det bor få. Man kan aldrig lita på marknadskrafterna när man bor i glesbygd, säger hon.

Efter perioden som läkarförbundet har undersökt har JLL klättrat ett par placeringar på listan över hur många kronor per invånare som läggs på primärvården. Men Ann-Marie Johansson anser inte att det förändrar bilden av läget. Primärvårdens resurser är i stort sett oförändrade och ett högre belopp per invånare kan förklaras av att befolkningen har minskat.

– Vi behöver satsa mer pengar på primärvården.