Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Primrose förlorade hela upphandlingen om Komvux och SFI – 1 000 elever och 37 lärare berörs

Det lokala företaget Primrose i Östersund som håller i Komvux–utbildningen av högskoleförberedande program och SFI har förlorat upphandlingen för nästa fyra år. ”Det kom chockartat”, säger vd Sten–Göran Andersson som har överklagat kommunens beslut.

Sten–Göran Andersson har överklagat kommunens beslut om vem de vill se som leverantör av SFI och högskoleförberedande Komvux de närmaste fyra åren.

Läs även: Stor oro bland elever och lärare

De som vann var Academedia–koncernen genom dotterbolagen Hermods, som finns i Österängsskolans lokaler i Östersund, och Eductus som ännu inte har de aktuella Komvux–kurserna i Östersund men som alltså ska starta enligt beslutet.

– Vi blir av med allt. Men ingen av min personal har sagt att det vill byta arbetsgivare. En del har sagt ”aldrig i livet” eftersom det handlar om den gigantiska Academedia–koncernen. Men vill de det kommer jag att stötta dem, säger Sten–Göran Andersson.

Primrose är ett lokalt aktiebolag som är inhyst i före detta K–Konsults gamla lokaler intill Frösöbron på Frösön. 37 lärare, cirka 500 SFI–elever och lika många till som läser Komvux går på skolan.

Det är Lärcentrum i Östersund som är ansvarig för kommunal vuxenutbildning och rektor Magnus Andersson förklarar att övergången från Primrose innebär att de Komvux–elever som drabbas får välja om de vill fortsätta hos Hermods eller Eductus.

– Men i första hand får de läsa klart hos Primrose, säger han.

Men om det inte finns lärare där och skolan stänger?

– Då får de välja mellan Hermods eller Eductus. Vi har valt två olika leverantörer eftersom vi vill att det ska finnas lärarledda lektioner men också de som inte är lärarledda.

Det är Eductus som kommer att fortsätta Primrose metod med lärare medan Hermods står för att främst lära ut via datorer. SFI kommer att tas över av Hermods och företaget Astar som ännu inte finns i Östersund.

Vd vid Primrose har överklagat upphandlingen till Förvaltningsrätten i Härnösand. Inom 1–2 veckor beräknas det finnas ett besked om Primrose får rätt i sin överklagan eller inte.

Enligt överklagan var det otydligt vad kommunen menade inför upphandlingen. Vilka kriterier som skulle gälla för att skolorna skulle uppnå olika poäng var omöjligt att förstå, menar Sten–Göran Andersson vid Primrose som också kritiserar kommunens sätt att bedöma kvalitet.