Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prinsessan Madeleine fick dotter

Prinsessan Madeleine har nedkommit med en dotter, uppger Hovet på sin hemsida.

Klockan 22.41, lokal tid i New York, för två timmar sedan, fick prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill en dotter, meddelar Riksmarskalk Svante Lindqvist på Hovets sajt.

– Allting har gått bra. Mor och barn befinner sig väl, säger Annika Sönnerberg, informationschef vid Hovet.

– Kungen och drottningen är i Stockholm och är informerade. Liksom barnets pappa är alla väldigt glada, säger Sönnerberg.

– Även Victoria är informerad. Men hur kungafamiljen planerar fortsättningen, om alla ska åka till USA eller ej, är oklart just nu.

Enligt Sönnerberg gick förlossningen bra. Många hade dock väntat sig att barnet skulle komma några dagar senare.

– Man planerar inte när det kommer barn, säger Sönnerberg.

Barnets vikt har ännu inte meddelats officiellt.

Hovexperten Roger Lundgren tror inte att uppståndelsen kommer att bli lika stor kring Madeleines dotter som det blev när kronprinsessan Victoria födde Estelle.

– Eftersom Estelle har en framskjuten plats i tronföljden och blir drottning med all sannolikhet en dag, så är det klart att det är mycket, mycket större. Nu vet vi ju inte än vilken position detta barn kommer att få i kungahuset, vilka eventuella titlar och vilken position det får för familjen, säger Roger Lundgren till TT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt skickar en grattishälsning via sin pressekreterare:

"Mina varmaste gratulationer till prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill som i dag har blivit föräldrar till en liten flicka. Det är en stor dag för Kungahuset och för de nyblivna föräldrarna. Vi är många som i dag gläds med Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill".

---------------------------------------------

FAKTA: Prinsessan Madeleine
Madeleine Thérèse Amelie Josephine är prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.
Hon fyller 32 år i juni och är det svenska kungaparets yngsta barn.
Hon är i dag den fjärde i tronföljden, efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Carl Philip.
Prinsessan Madeleine har en fil kand med konstvetenskap som huvudämne och är sedan en tid tillbaka bosatt i New York.
Sedan 2010 arbetar hon vid World Childhood Foundation med samordning av humanitära insatser och projekt.
Under hösten 2012 förlovade hon sig med finansmannen Christopher O'Neill, och vigseln ägde rum i Stockholm den 8 juni 2013.
Källa: Hovet (TT)

FAKTA: Chris O'Neill
Christopher O'Neill föddes den 27 juni 1974 i London där han växte upp med sina föräldrar Eva Maria och Paul O'Neill. Hans pappa gick bort i december 2004.
Han har dubbelt medborgarskap i USA och Storbritannien och har fem halvsystrar – Tatjana, Natascha, Stephanie, Annalisa och Karen.
O'Neill har en kandidatexamen i internationella relationer från Boston University och en master i "business administration" från Columbia business school i New York.
Under de senaste 16 åren har O'Neill arbetat inom finansbranschen.
Källa: Hovet (TT)