Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prioritera förnybara energikällor

Svar på "Fördubblade elpriser med vindkraft", Åsikter 19 april.

Björn Wahlberg befarar i en insändare högre elpriser på grund av utbyggnaden av vindkraften.

Det skulle bero på en anpassning till de priser som råder på kontinenten. Att priserna i en globaliserad värld sätts efter internationella förhållanden lär vi dock inte komma ifrån oberoende av vilka energikällor vi använder.

Förnybara energikällor ska dock prioriteras framför de som allvarligt riskerar mänsklighetens levnadsvillkor. Lösningen bör vara att vindkraftsbolagen betalar ett rimligt pris för de markområden de lägger beslag på för sin produktion.

Kommunerna ska få en godtagbar ersättning, garanterad vid etableringen. Inte som nu en spottstyver som bygdemedel. Lärdom ska dras från vattenkraftskommunernas resultatlösa decennielånga kamp för en ersättning.

Att kommunernas berättigade krav vid förhandlingarna med vindkraftsbolagen har kallats för utpressning och maffiametoder av både public service och lokaltidningarna bör lämnas därhän. Detta är bara ett resultat av bolagens framgångsrika lobbyverksamhet.

Dags att ta itu med detta så att vindkraftskommunerna får en rimlig förstärkning av sina ekonomier och misstagen från vattenkraftsetableringen inte återupprepas.

Dags att även kommunerna lär sig att ta för sig när bolagen gör det. Vi behöver inte göda dem på bekostnad av den offentlig finansierade välfärden. Skola, vård och omsorg behöver pengarna bättre än aktieägarna.

Kick Leijnse (V)

Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel