Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pris och picknick i trädgården

/
  • I går var det trädgårdspicknick med konst, konsert och dj:s i Gaatiljes trädgård. Under kvällen mottog Clara Bodén Regionförbundets kulturpris.Tanja Nordfjell från Undersåker jojkade sina egna och andras jojkar innan utdelningen av stipendierna i parken.
  • Clara Bodén tog i går emot Regionförbundets kulturpris.

Under gårdagens trädgårdspicknick med musik och konst i Sydsamiska kulturcentret Gaatiljes trädgård delades Regionförbundets kulturpris och stipendier ut.

Annons

Mottagare av kulturpriset är Clara Bodén, filmskapare, regissör och fotograf, som driver det svensk-norska produktionsbolaget Vapen och Dramatik tillsammans med två kollegor.

Clara Bodén jobbar just nu med flera filmprojekt parallellt, varav ett är filmen ”Lägenhet+bil+allt jag har och äger”.

– Den tar sin utgångspunkt i att jag och min syster åkte bil en dag och hon sa: ”Jag tror inte jag är mer än Jämtland”. Jag tänkte mycket på det där. Först störde jag mig och tänkte att det var oambitiöst sagt. Sedan störde jag mig på att jag förstod vad hon menade. Det är en norm jag har förhållit mig till. Vi lever i en tid där det är så himla lätt att resa, man förväntas vara flexibel, säger Clara Bodén.

Med filmen vill hon fortsätta utforska normerna kring hur ungdomar tänker om att flytta och stanna kvar.

Materialet består av fem, sex års filmande i Jämtland som hon nu håller på att klippa ihop till en 30-minutersfilm. Den ska visas för alla gymnasietreor i hela Jämtland i oktober och följas upp av samtal med eleverna. Samtal som ska bandas och ingå i en utställning i Östersund i december.

– Jag vill få en kvantitet av röster som har lust att säga något om det här.

Själv är hon efter några år utanför länet på väg tillbaka.

– Som konstnär är det för mig mest intressant att vara i Jämtland. Det finns så mycket bra energier och jag tror att det går att göra bra saker här.

Clara Bodén får Regionförbundets kulturpris med motvieringen: ”Genom sina höga konstnärliga ambitioner utmanar och undersöker hon teman som närhet och avstånd, hopp och längtan, identitet och begränsningar ... Med en kompromisslös envishet och en ständig vilja att utvecklas förnyar Clara både den regionala och den nationella filmen.”

Under trädgårspickningen i går delades det även ut fem kulturstipendier.

Dessa går i år till Josefin Arnell, Ida Bratt, Emma Dahlqvist, Elsa Maria Olsson och Moa Sundkvist. Mottagare av Regionförbundets samiska stipendium är Karin Rensberg-Ripa.

Annons