Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pris till Årets hälsocentral

Myrvikens hälsocentral är Årets hälsocentral i Jämtlands län. Utmärkelsen delades ut i samband med primärvårdens framtidsdagar i Östersund.

Annons

– Det känns jättebra, säger Maj-Britt Carlsson, undersköterska.

Hon har jobbat länge i Myrviken och hon var med när distriktssköterskemottagningen utvecklades till en hälsocentral för 13 år sedan och hon vill dela ut beröm till fyra läkare som under åren spelat viktiga roller för att bygga upp verksamheten: Agneta Leander-Öhman, Lennart Sjöberg, Anders Winsö och Gunnar Nilsson.

Anna-Karin Nilsson är verksamhetschef för Myrvikens hälsocentral sedan ett halvår tillbaka. Hon trivs väldigt bra på sin nya arbetsplats och är glad över utmärkelsen.

– Den här uppmärksamheten betyder väldigt mycket och de gör verkligen skäl för den. De har ett väldigt fint bemötande, en enorm tillgänglighet och alla patienter tas emot både professionellt och vänligt. Man känner att det är en positiv atmosfär när man kommer in genom dörren. Vi känner att vi gör saker ihop och vi ska fortsätta i den här andan, säger hon.

Johan Färnkvist är ST-läkare och han tycker att arbetsplatsen är så bra att han gärna jobbar kvar där när han är klar med sin specialistutbildning.

– Det är en positiv verksamhet där vi jobbar i team. Jag tycker att det är roligt och jag upplever att det fungerar på ett bra sätt, säger han.

Det var för ett par år sedan som Jämtlands läns landsting beslutade att priset Årets hälsocentral skulle införas inom ramen för Hälsoval Jämtlands län. I år belönas bästa resultat, som grundas på patienternas betyg, vård inom rimlig tid, att remisser skickas iväg snabbt och att hälsocentralen har en ekonomi i balans. Prischecken är på 50 000 kronor och ska användas till att förbättra hälsocentralens arbete för invånarna.

Priset delades ut i samband med två framtidsdagar som Olle Christmansson, chef för den landstingsdrivna primärvården, bjudit in personalen till. Han berättar att han önskar att medarbetarna ska känna att deras idéer tas om hand på ett bra sätt och han ser konferensen som starten på en mer medarbetardriven utveckling.

– Jag tror att det är viktigt att vi träffas och hjälper varandra och jag tycker att det har varit positiva signaler.

Förutsättningarna skiljer sig kraftigt åt mellan olika hälsocentraler i länet, från de med stabil bemanning till de som knappt har några fasta läkare alls och som dessutom ibland har svårt att få tag på stafettläkare. Brunflo är ett exempel på det senare. Olle Christmansson poängterar att det finns exempel på hälsocentraler som tagit sig upp från ett besvärligt läge till en väl fungerande verksamhet. Landstingets hälsocentral i Strömsund är ett sådant exempel.

– Jag tror att primärvården är på väg att resa sig. Vi är i absolut topp när det gäller patientnöjdhet, även på centraler där vi har haft det tungt har vi legat i topp.