Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pris till Järpenkock

Järpenfödde kocken Niklas Ekstedt fick i veckan världens mest prestigefyllda utmärkelse inom restaurangvärlden, en stjärna i Guide Michelin. Och om några år är han kanske redo att flytta hem till länet igen.

– Jag är nog som laxen, jag vill tillbaka där allt en gång startade.
Orden kommer från den prisade stjärnkocken Niklas Ekstedt, född och uppvuxen i Jämtland och som på torsdagen fick ytterligare en fin utmärkelse i sitt yrkesliv. Detta då hans restaurang på Humlegårdsgatan i Stockholm tilldelades en stjärna av ansedda Guide Michelin.
I början av året var det den amerikanska restaurangguiden Zagat som placerade Niklas Ekstedts restaurang på tio-i-topplistan över världens tio hetaste restaurangen. Zagat klassas som en av världens mest inflytelserika restaurangguider.
– Jag känner en oerhörd stor yrkesmässig tillfredsställelse, en stjärna av Guide Michelin är det mest prestigefyllda man kan få, säger en oerhört glad och nöjd Ekstedt.
Lite blygt tycker han att priset var oväntat.
– Vi är inte så mycket för vita dukar. Vi är mer en rustik restaurang där vi exempelvis lagar all mat över öppen eld, säger Niklas Ekstedt som är född i Järpen och som tog examen på restaurangskolan i länet. Och det jämtländska påbrået märks i hans matkonst.
– Självklart är det så. Allt jag gör präglas av den jämtländska mattraditionen. I viss mån även Skåne där jag också bott. Jag lagar mat med uråldrig postelektrisk teknik, ända från grunden, säger Niklas Ekstedt.
Att Jämtland på senare år seglat upp som ett av de mest heta områdena i Europa vad gäller mathantverk är en av orsakerna till att han nu kan tänka sig att återvända till länet i framtiden.
– Min fru är från Östersund och vi spenderar en hel del fritid i Jämtland. Och jag vill också gå i fjällen med våra två barn om några år. Jag längtar helt enkelt tillbaka till rötterna, säger Niklas Ekstedt som direkt efter att Michelinstjärnan var bärgad korkade upp skumpa tillsammans med hela personalen för en skål.
– Vi har fullbokat på restaurangen i kväll, men efter att vi stängt ska vi gå ut hela gänget och festa hela natten, avslutar Ekstedt nöjd med ytterligare ett tungt bevis på att han lyckats i sitt yrkesliv.