Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisad fjällkock säljer sitt livsverk Flamman - det här ska hon satsa på istället

Fjällkocken Lena Flaten säljer sitt livsverk Flamman för att satsa på sin dröm. Nu bygger hon ett nytt produktionskök där hon ska utveckla mathantverk, ordna kurser och lära företagen att inte slänga mat.
– Matsvinnet är så stort. Det slängs otroliga mängder mat. Men företagen vet inte hur man kan ta tillvara på maten.

Så sent som ifjol blev hon utsedd till Årets svenska fjällkock. Innan dess har hon fått utmärkelser för sitt mathantverk. Lena Flaten har fått mycket uppskattning för sitt sätt att arbeta med mat. Hon utgår alltid från det som hon kan finna lokalt. Det ska vara ekologiskt, närproducerat och laget efter säsong.

Många gäster har undrat om de kan köpa med sig hem hennes sylt, tillredda röding eller svamp.

– Jag hade kunnat sälja hinkvis av min svampsoppa, skrattar Lena Flaten.

Det är just mathantverket hon vill bygga vidare på. Därför säljer hon sin restaurang Flamman som hon startade 2003 i den gamla förskolan i Storlien. Så snart det blir vår ska hon sätta i gång bygget av ett nytt produktionskök i Storlien.

Här ska hon utveckla mathantverk, ta emot grupper och laga catering. Hon ska även ha en så kallad "hemma hos restaurang" för mindre sällskap. Hon ska även ha matlagningskurser.

Det är en medveten satsning att ha flera ben att stå på.

– Man kan inte leva på sylt och marmelad. Men med allt samtidigt så ska det nog gå.

Dessutom ska hon förverkliga en idé hon haft under lång tid och det är att jobba med butiker och grossister som vill lära sig att sluta slänga mat. Genom produktutveckling ska företagen lära sig ta tillvara allt som är ätbart för att undvika svinn.

– Vi producerar ju enorma mängder av mat som vi sedan inte tar reda på. Jag vill lära ut vad man kan göra med det innan datumet har gått ut.

Miljö och mat. Det är dessa två ord som Lena Flaten ständigt återkommer till. Hon ser att vi har ett överflöd av varor som vi inte tar tillvara på. Att äta lokalproducerat och anpassa vår konsumtion efter säsong är viktigt.

Lena Flaten har inga problem med att hitta lokalproducerad mat från Jämtland. Det gäller att använda råvaror efter säsong och inte tänka att man kan äta färska jordgubbar i december. Men Lena Flaten är inte helt nöjd. Hon tycker det går att göra mer för att lyfta mathantverkare och alla producenter.

Ett ökat samarbete är viktigt för att vi ska klara oss, menar Lena Flaten. Om en ostförsäljare säljer slut kan man hänvisa till någon annan tillverkare. På så sätt kan alla få snurr på affärerna.

Läs mer om Storlien och Åre:

De bygger ny servering på klassisk fikamark

Hon bjuder alla pensionärer mellan Duved och Storlien på julbord

Här är hamburgarna bannlysta – ny ekologisk restaurang på Åreskutan