Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisad folkrockare kommer till länet

Prisad inom folkrocken och snart aktuell med ny skiva. Nu kommer Ray "Chopper" Cooper till länet för en kortare turné.

Brittisk/skotske multiinstrumentalisten, låtskrivaren och sångaren Ray "Chopper" Cooper är aktuell med en mini-turné genom länet.

Fram till för cirka ett år sedan spelade han med mångfaldigt prisade folkrockbandet Oysterband, men i och med att hans soloarbete tog fart skiljdes deras vägar.

På solodebuten "Tales of love war and death by hanging" som släpptes för cirka fyra år sedan, vann han säkert många länsbors hjärtan i och med "I Kiss The Night / Jämtland bridal march". Låten är just en tolkning av "Jämtlandssången".

– Det är en vacker sång och det var den första låt som jag lärde mig på cello. När jag spelade den i England var det någon som sa åt mig att jag borde skriva en text till den. Då visste jag inte att den redan hade en text. Min version handlar mycket om sömnlöshet och graviditet, säger Ray som bor i Sverige sedan år 2000.

Han har en stark förkärlek till svensk folkmusik och gillar vemodet som den förmedlar. På kommande skivan, som släpps i mitten av maj, finns en låt som är baserad på en polska från Rättvik.

– Jag har skrivit en text till som handlar om fylla och vänskap. Du vet hur det kan vara en kväll om man sitter och dricker med en vän. Ju mer man dricker ju roligare blir det, men det slutar med att du får bära hem kompisen till sig.

På nya skivan trakterar Ray Cooper instrument som cello, gitarr, harmonium, mandolin, mandola, munspel samt det finska instrumentet kantele. Under den stundande turnén uppträder han själv och växlar även på scen mellan olika instrument.

Konserterna fylls med material från Rays bägge solo-skivor, och även om han är mest van vid sitt modermål engelskan, kommer mellansnacket att vara på svenska lovar han.

------------------------

Turnéschema

19 mars – Lunchkonsert i Gamla Kyrkan, Östersund, klockan 12.00. Hackås Föreningshus klockan 19.00.

20 mars – Jamtli, Östersund, 19.00.

21 mars – Revsundslogen, Revsund, klockan 19.00.

22 mars – Härjedalens Kulturcentrum, Lillhärdal, 19.00.

23 mars – Fjällmuseet, …Funäsdalen, 19.00.