Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisad ung företagare

Ett UF-företag är ett bra sätt att praktiskt lära sig entreprenörskap på. Det tycker Petra Ottosson som säljer egentillverkade naturprodukter.

För ett år sedan startade Petra Ottoson från Härkomstlägdan, mellan Oviken och Hallen, sitt UF-företag.

Med tanke på att hon är den enda gymnasieeleven i Östersund som läser på hantverksprogrammet för att bli skomakare, ligger det nära till hands att tro att hennes företagande skulle gå i samma bana. Men ett brinnande naturintresse har gjort att hon har valt att satsa på egentillverkade naturprodukter.

– Farmor kunde mycket om naturläkemedel och jag har snappat upp allt jag har kommit åt, säger Petra.

– Sen såg jag en dokumentär om tillverkning av lönnsirap och tänkte att det måste gå lika bra med björksav.

Nu har hon ett antal egentillverkade naturprodukter till försäljning hos återförsäljare i närområdet. Men att tillverka naturprodukter gör sig inte självt.

– Det är väldigt mycket jobb och jag har lagt ner många timmar på att vara i skogen för att samla kåda och björksav, säger Petra och berättar att hon för en liten flaska björksirap på 40 milliliter måste reducera hela 5 liter björksav.

Att driva ett UF-företag under en termin tycker Petra är ett bra sätt att lära sig entreprenörskapets grunder på och hon tror att det är många elever som kommer att starta eget efter examen. Även om man inte väljer att bli egenföretagare tror hon att många arbetsgivare uppskattar anställda som har en inblick i företagande.

För en månad sedan kammade Petra hem ett tredjepris i kategorin "Bästa företag" på en UF-mässa i Norge. Sporrad av priset och det faktum att försäljningen av hennes produkter går bra kommer hon definitivt att fortsätta som företagare.

– Jag hoppas att jag kan leva på min verksamhet i framtiden eller i alla fall ha det som ett komplement.