Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisades med tårta för gott arbete

Det är hemvården i Krokoms kommun som har jobbat på bra med arbetet att förebygga att äldre far illa. Som tack fick de Senior Alerts månadsutmärkelse för november.

Annons

– Det känns jätteroligt att vi ses som ett gott exempel och som en förebild för arbetet med Senior Alert, säger Anna Hestner, anställd vid Hällebo serviceboende och regionkoordinator för Senior Alert.

Ett team från hemvården i Kokoms kommun deltog i en utbildning som Senior Alert höll i. Det utbildande teamet från senior Alert tyckte att hemvårdsteamet gör ett så bra jobb att de nominerade dem, i konkurrens med alla Sveriges kommuner, till att få månadens utmärkelse och en tårta för sitt arbete.

– Det har varit lite svårare att få ett lyft inom hemsjukvården. Vi har jobbat med riskbedömningar tidigare, men det har varit lättare med särskilt boende. Nu har vi jobbat fram ett arbetssätt, säger Anna Hestner.

Vad är då Senior Alert?

Ett så kallat processregister. De äldres kontaktpersoner eller en sjuksköterska/ distriktssköterska gör en riskbedömning med hjälp av en internationellt utarbetad riskbedömningsmanual, för att ta reda på ifall de äldre kan vara i riskzonen för fall, trycksår, undernäring eller ohälsa i munnen. På så sätt kan man göra en riskbedömning och sätta in åtgärder för att förhindra ohälsa mer effektivt. Det handlar helt enkelt om att förebygga.

Även särskilda boenden, som Hällebo, jobbar alltså med Senior Alert. Anna Hestner säger att det finns flera orsaker till att registret fungerar på ett bra sätt.

Vi har en rutin, åtgärdsplaner och personalmöten. I kommunen har vi tidigare också haft eget projekt där vi jobbade med nutrition (näringslära). Det som kom fram i och med det projektet använder vi oss av i vårt arbete i dag. Det har tagit tid att lägga upp all information i registret, men nu får vi bättre koll.

Om du fick fria händer att förändra hemvården, vad skulle du göra då?

– Jag har inget sådant mandat. Men vi jobbar mycket med att stöttar de som finns ute bland de äldre. Det är där det händer, mötet mellan den som jobbar och den de hjälper.

Framöver hoppas Anna på att de också ska kunna skicka ett arbetsteam från det särskilda boendet på en Senior Alertutbildning också.

– De rutiner och den information som vi kommer fram till på boendena tar vi med oss ut i hemvården. Att hemvården kan jobba bra är beroende av att det har gjorts ett bra arbete på de särskilda boendena.