Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Priset inte enda faktor vid upphandling

Östersunds kommunfullmäktige biföll 27 november en motion från Carina Asplund (C) om att ställa lika höga djurskyddskrav på kött som svenska bönder har att leva upp till i sin produktion. Motionen stöddes bland annat av Folkpartiet.

Samtidigt avslutades en upphandling av matleveranser till länets kommuner. Enligt P4 Jämtland är den stora vinnaren den rikstäckande storgrossisten Martin & Servera.

Endast fem lokala leverantörer visade intresse. En potatisleverantör och ett lokalt charkuteri föll bort på grund av pris, två potatisleverantörer nådde inte kraven på ekologisk potatis. Endast en leverantör av fikabröd kom med.

Att små lokala leverantörer inte kan eller vill delta och ge anbud i upphandling kan ha flera orsaker. Det kan handla om större mängder som ska levereras regelbundet men kanske framför allt att leveranser ska ske i mindre mängder men till flera olika ställen vilket kan bli kostsamt och påverka priset.

Kanske upplever många att det är krångligt och byråkratiskt att lämna anbud.

Den gemensamma nämnden för upphandlingssamverkan måste redan nu börja fundera över utformningen av kraven vid nästa upphandling.

Ett nytt EU-direktiv (2014/24/EU) ger utökade möjligheter att ställa specifika krav. Direktivet öppnar också tydligt för att små och medelstora företag ska ges möjlighet att delta.

Bland annat ska myndigheten, ifall den inte delar upp kontrakt, kunna förklara varför. Direktivet ska implementeras i svensk lagstiftning vilket ska vara klart inom två år efter publicering som skedde i mars.

Krav kan ställas på ekologisk produktion, djurskyddsregler, miljöaspekter och på sociala aspekter. Det lägsta priset ersätts av det mest fördelaktiga priset där flera parametrar vägs in.

Det går däremot inte att ställa krav på ”närproducerat”. Det är inte tillåtet att särskilt gynna någon leverantör, varken stor eller liten. Men genom att i upphandlingen följa direktivet och dela upp kontrakt, kan fler lokala och eller mindre producenter få möjlighet att delta i upphandlingen.

Dags att börja planera nästa upphandling. Östersunds kommun måste allvarligt fundera över de vägval som finns eftersom det nu finns nya möjligheter att påverka inköpen.

Kommunen ska förhålla sig inte bara till den bifallna motionen utan även de egna riktlinjerna som finns i tillväxtplanen och landsbygdsstrategin. Kommunen behöver se till mer än pris.

Möjligheter finns att genom genomtänkt livsmedelsupphandling ge landsbygd och små företag möjlighet att växa och utvecklas, att skapa ett växande näringsliv och att bidra till att jobbmöjligheter utökas.

Sammanställ det som skrivits om företagande och landsbygd i policydokument, planer och strategier. Väg in motionen om djurskyddskrav och andra politiska beslut.

Beakta upphandlingsdirektivet och redan befintliga styrdokument för upphandling.

Upphandlingsexperter och upphandlande enheter måste tillsammans se möjligheterna att förverkliga kommunens intentioner.

Margareta Widell (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel