Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Priset på skog sjunker

Priserna på skogsmark fortsätter att falla. Enligt mäklaren LRF Konsult sjönk snittpriset i landet med 7 procent under 2013.

I Norrland var prisnedgången störst med hela 12 procent enligt Markus Helin, chefsmäklare hos LRF Konsult, det största mäklarföretaget när det gäller skogs- och lantbruksfastigheter. Prisnedgången i de södra och mellersta delarna av Sverige stannade på fem procent.

Prisfallet på skogsmark inleddes 2012 efter nästan 15 år av stigande priser. Räknat i fasta priser har utvecklingen varit minst sagt gynnsam.

– Den som köpte en skogsfastighet för tio år sedan har ändå gjort en bra affär. Den reala uppgången har varit 70 procent på den tiden, säger Markus Helin.

Prisfallet beror enligt LRF Konsult på den vikande konjunkturen, främst för sågade trävaror som också står för merparten av branschens intäkter. Lägre priser på timmer påverkar priset på skogsmark. Men nu finns enligt Markus Helin en del tecken på ljusning.

– Antalet avslut har ökat under slutet av 2013, räntan är fortsatt låg och vi börjar få signaler om att skogsindustrins lönsamhet går åt rätt håll, säger han.