Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privata vårdgivare får 10 kronor mer per patient

De privata vårdgivarna i länet får 10 kronor mer per patient för att konkurrensneutraliteten ska förbättras. Det föreslår styrgruppen för hälsovalet.

– Det är bättre än grundförslaget, så det är åt rätt håll. Men det är alldeles för lite, säger Thomas Andersson (C), ledamot i styrgruppen.

Det handlar om ersättningen för de privata vårdgivarnas IT- samt ekonomi- och personaladministrativa system från och med 2015. Förändring av hälsovalsreglerna behandlades i fullmäktige i slutet av november, men ärendet återremitterades för en fördjupad analys av de privata aktörernas IT- och overheadkostnader. I det ursprungliga dokumentet föreslogs att dagens ersättning på 6 kronor per listad patient och år skulle höjas till 20 kronor för att åstadkomma en bättre konkurrensneutralitet gentemot den landstingsdrivna primärvården.

Vid senaste styrgruppsmötet föreslog Centerpartiet att ersättningen ska vara 100 kronor per listad och fick med Moderaterna på den linjen. Den politiska majoriteten (Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) höjde från 20 kronor till 30. Och det ställde sig även Folkpartiet och Miljöpartiet bakom. Kostnadsökning för landstinget är beräknad till knappt 50 000 kronor för 2015.

– Det är småbelopp. Jag tycker att det är synd att man inte ger mer till de privata, de är lika viktiga som de landstingsdrivna hälsocentralerna för att vi ska ha en bra primärvård, säger Thomas Andersson.

Han betonar att landstinget har stordriftsfördelar som de privata aktörerna inte har och att det därför är viktigt att de alternativa utförarna kompenseras på ett rimligt sätt.

– Jag tycker att de ska ha en stabil ersättning och jag tror inte att de kommer att bli nöjda med 30 kronor per listad.

Styrgruppens förslag kommer att behandlas av landstingsstyrelsen 21-22 januari och därefter kommer frågan återigen upp till debatt och beslut i landstingsfullmäktige i februari.