Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem med halka vid återvinningen

Märta Åslunds 88-årige ­make ramlade när han skulle slänga sopor i kommun­ens sopcontainer på Sten­åkervägen i Lofsdalen. Han slog sig illa, är blå och svull­en i ansiktet och har blåmärken över hela kroppen.

Annons

– Det är ett äventyr för oss gamla att slänga sopor. Det har bara sandats en gång runt containern i vinter trots att det är is överallt. Det är inte lätt att bli gammal här. De har glömt bort oss alldeles, säger 82-åriga Märta Åslund. 

Hon är mäkta irriterad över situationen och påpekar att de betalar för sophämtningen, över 600 kronor i kvartalet, precis som alla andra. 

– Jag vill veta vem som har ansvaret för vi ska kunna ta oss till sopcontainern, så att jag och andra kan slänga soporna utan att halka på den veritabla isbanan som omger platsen. Inte kan vi sanda själva heller, det finns inte en sandlåda på flera mil, konstaterar Märta Åslund. 

Märta har försökt få reda på vem som har ansvar för sopcontainrarna i Lofsdalen men kommunen kunde inte svara på det per telefon. Nu väntar Märta på svar på ett brev ställt till kommunen med samma fråga. Det är över en vecka sedan brevet skickades. 

– Men än har jag inte fått något svar, säger Märta Åslund.

– Nu får de vara så snälla och svara. Det är deras jobb. 

Det är inte helt lätt att få reda på vem som har ansvaret för att sanda och brevet är inte heller diariefört, vilket ska göras när det anländer till kommunen. 

Kommunens renhållningsavdelning säger att de inte har något ansvar eftersom de har ett avtal med Reaxcer om detta.

Reaxcer har i sin tur ett avtal med Grips åkeri, som i sin tur har ett avtal med en underentreprenör i Lofsdalen. 

– Jag fick ett telefonsamtal samma dag som mannen ramlade och såg omedelbart till att det blev sandat, fast jag egentligen inte har med det att göra, men jag ville åtgärda det akuta, säger Erik Bäckström, gatuingenjör vid Härjedalens kommun. 

Ansvaret visar sig ligga hos Reaxcer: 

– Det är vi som har ansvaret eftersom det är vi som har avtalet med kommunen. Men det är svårt för oss att ha koll på varje container varje dag – det står inte heller i avtalet att vi ska ha det, säger Reaxcers koncernchef Mikael Martinsson. 

Han understryker att det är mycket viktigt att det är sandat och skottat runt Reaxcers 500 containrar för dem som ska slänga sopor men även eftersom det är en arbetsmiljöfråga för Reaxcers chaufförer.

 – Det är mycket tragiskt att mannen har halkat. Han får gärna höra av sig till oss så att vi får kännedom om det och se vad vi kan göra för att kompensera olägenheterna, säger Mikael Martinsson.