Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem om inte bygget startar

Om det inte går att bygga ny förskola vid Åre kyrka kan det bli problem. Det är nämligen den bästa platsen för ny förskola i centrala Åre.
– Läget blir desperat om det inte går, menar Anna-Karin Vernberg (M) som är ordförande i nämnden.

Det är trångt i Åre by. Och det sluttar vilket gör det dyrt och komplicerat att bygga. Åre kommun har dessutom inte så mycket byggbar mark i sin ägo. Samtidigt har barnomsorgen behov av en ny förskola. Enligt Anna-Karin Vernberg finns bara tn bra plats att bygga på och det är vid förskolan Filuren som ligger intill gamla Åre kyrka.

Majoriteten i barn- och utbildningsnämnden vill att en förskola med fyra avdelningar byggs här. Men här har länsstyrelsen meddelat att marken ingår i riksintresset för kulturmiljövård i Åre kommun och att en nybyggnation kan skada intresset. Nu väntar kommunen på ytterligare besked från länsstyrelsen innan man går vidare med planerna.

Anna-Karin Vernberg berättar att förskolorna i Åre och Undersåker inte räcker till. För att klara av situationen tillämpar kommunen överinskrivning. Man tar in två extra barn per avdelning för att korta kön. Samtidigt tar man in extra personal för att kompensera överinskrivningen.

Att läget ser ut så här beror på att det fötts stora kullar. I Åre och Undersåker är trycket hårt i barnomsorgen. I Åre behövs minst en avdelning men man ska bygga två till en början. I Undersåker ska en förskola med fyra avdelningar börja byggas. Den så kallade gula skolan ska rivas och ge plats åt nybygget. Men först ska Årehus jobba vidare med ärendet, bland annat ska man utlysa en arkitekttävling.