Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Procenten som ska ge Jonsson OS-guld

Hur mycket extra ­behövs för ett OS-guld? Helena Jonsson hoppas att det räcker med tio procent.

– Så mycket har vi ökat träningsdosen med inför Vancouver, säger hon till TT.

När den svenska OS-truppen samlas på Arlanda under två dagar för teambuilding är hon numera en av samlingens allra största stjärnor. Världscupvinnare, tre VM-medaljer varav ett guld under säsongen gör sådant för en idrottare.

också förhoppningarna inför OS i Vancouver. Åtta månader inför vinterspelen i Kanada är hon tillsammans med Anja Pärson och Charlotte Kalla de på förhand de givna svenska hoppen.

– Om allt går som det ska, om jag inte får sjukdom eller skador, så är målsättningen att ta en medalj, säger hon i en paus mellan brandövningar och styra bagagevagn med förbundna ögon.

– Det är klart att förra säsongen ökar pressen men samtidigt har jag gott självförtroende, och med bra träning vet jag att jag kan gå väldigt långt.

Det är också där landslagstränaren Wolfgang Pichler kommer in i bilden. Det är han som har lagt upp programmet inför nästa säsong och den ökning av träningsmängd som man nu är i full gång med.

– Mängden skytteträning är svår att öka, det handlar mer om att utsätta sig för det på tävlingar. Det handlar i stället om att få upp mer fysisk träning, att jag ska kunna åka fortare skidor helt enkelt.

– Jag kanske hoppar av någon världscuptävling, men om allting går som det ska och jag inte blir skadad, då handlar det kanske om en vecka. Jag hoppas kunna åka det mesta. Jag har inte börjat att tänka så mycket på tävlingssäsongen ännu, men jag har aldrig varit på OS utan ser fram emot det. Alla säger ju att det är väldigt speciellt.

Och när resten av Sverige börjar planera inför semestern har Helena Jonsson redan haft sin i april.

– Det är då man åker runt och träffar nära och kära, sådant som jag inte hinner med i vanliga fall.

– Det är klart att det är jobbigt, men det här är mitt jobb och gör jag inte jobbet ordentligt – då får jag heller ingen lön i vinter.