Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Professor: Vinstkrav försämrar vården

Vinster inom vården är patientfientliga. Landstingen bör inte sluta vårdavtal med vårdinrättningar med vinstkrav. Det anser Inge Axelsson, professor vid Mittuniversitetet och överläkare vid Östersunds sjukhus.

I en debattartikel i senaste numret av Läkartidningen anser han att vinstkraven både försämrar och fördyrar vården.

Han drar dessa slutsatser efter att ha gått igenom litteratur där kvalitet och kostnad inom vård med och utan vinstkrav har jämförts.

Han har bland annat i kanadensiska studier funnit att sjukhus som drivs med vinstkrav har låg effektivitet på grund av höga vinster och dyr administration samt höga löner och bonusar till administrativa chefer.

I debattartikeln hänvisar han till fyra systematiska översikter med så kallade metaanalyser av effekten av vinstkrav inom vården.

Två av dessa analyser omfattade 38 miljoner respektive 350 000 patienter i USA. Dessa analyser visade påtagligt fler dödsfall och högre vårdkostnader på privata sjukhus med vinstkrav än på privata sjukhus utan vinstkrav.

Liknande analyser av vård på äldreboenden i USA och Kanada visade på bättre vård på boenden utan vinstkrav.

Analyser på dialyskliniker med vinstkrav visade också på en högre dödlighet.

Inge Axelsson hänvisar även till studier som gjorts inom den psykiatriska vården i USA och som också visar på bättre vårdresultat på kliniker utan vinstkrav.

Han nämner vidare en studie som 2011 gjordes på privata vinstsjukhus i Grekland som visade sig ha sämre kostnadseffektivitet än på de statliga sjukhusen där.

Av den studien drar Inge Axelsson slutsatsen att Grekland hade kunnat spara över 100 miljoner euro årligen om man ersatt privata sjukhus med statliga sjukhus.

Av samtliga studier som nämns i hans debattartikel drar han en entydig slutsats:

– Undvik vård på sjukhus eller sjukhem med vinstkrav. Landstingen bör inte sluta vårdavtal med sådana institutioner.