Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Professorn kritiserar polisen i Östersund: ”Det är inte polisens jobb att spekulera”

Utredningarna om de uppmärksammade kvinnoöverfallen i Östersund läggs ner i brist på bearbetningsbara uppgifter. Trots detta pekar Jämtlandspolisen i viss mån ut nyanlända som gärningsmän. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, är kritisk till polisens ”spekulationer”.

I början på mars, efter en rad anmälda kvinnofridsbrott – däribland ett våldtäktsförsök, höll polisen en presskonferens där kvinnor rekommenderades att inte röra sig ensamma om natten i Östersund. Polisområdeschefen Stephen Jerand pratade då om en ny situation i Östersund, en trend och iakttagelser av grupperingar som misstänktes stå bakom överfallen.

I går frågade ÖP Michael Lundberg, polisens jourhavande förundersökningsledare, om vilka slutsatser polisen drar i dag.

– Vi gör väl den bedömningen att det här är en företeelse som har kommit till Sverige. Det är tråkigt att behöva säga det men där man kanske har en annan kvinnosyn och den är spridd på de som utför det här, sa Michael Lundberg.

Ska man dra slutsatsen att polisen misstänker att det rör sig om nyanlända?

– Ja, det kanske inte är politiskt korrekt men åt det hållet är det nog, säger Michael Lundberg.

ÖP hörde av sig till Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, för att fråga om nyanlända och överfall utifrån polisens uttalanden.

Han skriver i ett mejl att han arbetar på en utbildning för polischefer i Cambridge och är svår att nå. Men att han har lyssnat på en del av intervjun och att hans korta svar är följande:

”Poliser ska prata om det de begriper sig på. Det han säger i första delen av intervjun är helt korrekt. Men det är inte polisens jobb att spekulera. Det han säger i andra delen av intervjun är varken förenligt med hans arbetsuppgifter eller hans kunskaper. Det borde han överlämna till andra att diskutera.”

Polisen uttalar sig om kvinnoöverfallen i Östersund.