Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Professorn som gillar supersportbilar

Två yngre män kastar lystna blickar på supersportbilen då plötsligt ägaren kliver ut ur entrén på First hotell.
En lätt grånad kvinnlig professor från New York som är på väg till en racingbana i Norge.
– Jag bara älskar sportbilar, säger 65-åriga Ludmilla Amani.

Hon arbetar som professor på New Yorks tekniska högskola, NYIT. Varje sommar brukar hon bege sig ut på en långtur med någon av sina sportbilar, McLaren och Lamborghini.

Och det är inte första gången som hon beger sig till Europa.

– Bilen lastades på båt som jag sedan hämtade upp i England, berättar hon.

Därefter styrde hon till Newcastle och sedan med färjan till Danmark. Nu är hon på väg till Mo i Rana i Norge för att släppa lossa alla 600 hästkrafter på världens nordligaste racingbana.

– Jag älskar att köra fort, då menar jag riktigt fort. Min bil är helt underbar, berättar hon.

– Det är tre körlägen. I normalläget är den precis som en vanlig bil, hur snäll och lättkörd som helst. Trycker man in sport plusläget blir den som en vildhäst, fortsätter hon.

Med på de långa resorna finns alltid resesällskapet, de båda gosedjuren Ron Dennis (döpt efter McLarens ägare) och Princess, alltid med fastspända säkerhetsbälten.

– De är också mina skyddslingar, skrattar Ludmila som är uppväxt i Minsk i Vitryssland, men flyttade till USA 1972 där hon har gjort en akademisk karriär och dessutom blivit rik på fastighetsaffärer på Manhattan.

– USA är landet där allt är möjligt, Som enbart professor hade jag aldrig haft råd med min bilhobby, säger hon.

Ludmilla undrar varför svenska bilister svänger åt sidan när de ser henne i backspegeln och att det är fartkameror överallt. Vi försöker förklara att vi svenskar är ödmjuka och laglydiga och att det kanske finns en förklaring där.

– När jag var är i Italien ville polisen att jag skulle gasa för fullt så att de kunde höra motorljudet, skrattar hon.

Hon använder mobilen och googlar fram nya hotell, så någon exakt resväg är inte bestämd. Får två år sedan var hon på väg till Mo i Rana med sin Lamborghini, men råkade ut för ett tekniskt missöde när en sten slog sönder oljepumpen.

– De skickade upp tekniker från Italien som snabbt fixade bilen, det kostade inget. Det är en av fördelarna med att äga en dyr bil. Men jag hann inte upp till Mo i Rana den gången så nu laddar jag för att komma ut på racingbanan. Där trivs jag allra bäst, säger Ludmilla Amani som sedan fortsätter resan till Minsk där hon ska närvara vid ett bröllop.

Hennes McLaren MP4 Roadster är av fjolårets modell och kostade ny 300 000 dollar, det är hennes andra bil från det klassiska engelska sportbilsmärket. Och hon har förstås besökt fabriken i Woking, England.

Hon öppnar hardtopen och startar motorn och möter blickar från förbipasserande Härnösandsbor.

Artikeln kommer från allehanda.se.