Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proffsröstare kryssar en kandidat

När Sverige går till val i helgen kommer förhoppningsvis allt fler att inte bara rösta på ett parti utan även kryssa en kandidat. Det är ett bra sätt att ytterligare stärka sin påverkan på systemet.

Att personkryssa en viss kandidat blir allt vanligare i Sverige, möjligheten infördes i riksdagsval 1998 och används av allt fler. Senast nu i europaparlamentsvalet tidigare i år gjorde kryssandet ett tydligt avtryck på resultatet. Reglerna har också ändrats för att ge personkryssen större genomslag, tidigare krävdes minst åtta procent av en valkrets för att kryssa sig upp och förbi på en lista, nu är gränsen sänkt till fem procent.

Det traditionella svenska demokratiska systemet lämnade ursprungligen litet utrymme för att bry sig så mycket om personval och enskilda kandidater. Det förväntades att ett parti röstade som en enhet när de väl satt i riskdagen, vilket även i regel är fallet idag. Men tack vare mer kommunikation och öppnare processer kan medborgarna bättre ta del av vilka personer det faktiskt är som sitter med bakom dörrarna i partierna och tar besluten. Och trenden som är generell i det postmoderna samhället, där vi i allt högre grad inser betydelsen av de enskilda individerna och deras påverkan, finns även inom politiken. Gott så.

Det finns många anledningar till varför vi ska glädjas över det faktum att personkryssandet ökar och blir mer tillgängligt.

När väljarna vet mer om vilka personer som sitter med kan de också enklare se mönster av hur dessa personer påverkar sina partier. Det gör i sin tur att ansvarsutkrävandet blir enklare och tydligare. Det kan dessutom vara så att en viss kandidat skiljer sig på flera punkter från sitt moderpartis officiella hållning. Det har ju till och med hänt i modern tid att enskilda kandidater har röstat emot partilinjen i viktiga kontroversiella omröstningar. Att väljare som kanske delar en kandidats avvikande uppfattning då vet detta och kan tydliggöra det genom ett personkryss är ett demokratiskt framsteg.

Därför bör den som verkligen känner att hen vill påverka, skicka en tydlig signal, delta på ett djupare plan i vårt lands styre och personkryssa. Det ger ytterligare djup till ens demokratiska deltagande.

På samma sätt bör man tänka till både och en och två gånger när man röstar lokalt. Att man gillar ett parti på riksnivå behöver inte betyda att de har de mest kompetenta politikerna på lokal nivå. Att faktiskt läsa på vad de olika lokala företrädarna uträttat istället för att rösta på ett parti för att man alltid gjort det kan ge många nya insikter i lämpligheten på ens företrädare. Att det fortfarande är allt för få som gör detta i dag känns som enda rimliga förklaringen till att så många uppenbart inkompetenta lokalpolitiker blir återvalda.

På söndag är det den officiella valdagen i Sverige. Om ni inte redan varit och förtidsröstat så går ni självklart och röstar då. Och se till att ha läst på innan om de olika företrädarna, även lokalt, och kryssa gärna någon ni tycker representerar er extra bra.