Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proffstränare drömyrket för Hotingkillen Victor

Han är uppvuxen några meter från travbanan. Drömmer om en proffslicens och ett eget stall med 20 hästar på hemmabanan i Hoting.

Allt i 19-årige Victor Karlssons liv handlar i stort sett bara om trav.

– Det blir ju lätt så. Det är mitt jobb och mitt intresse, säger han.

Oddset var inte speciellt högt att valet skulle falla på travsporten. Victor Karlsson är nämligen uppvuxen i stallet, bara 70 meter från travbanan i Hoting och travgenerna finns både på mammas och pappas sida.

– Det var ganska självklart att jag skulle hålla på med hästar. Jag har sprungit i stallet så länge jag kan minnas, säger Victor Karlsson.

Har din familj någon verksamhet i dag?

– Nej, morsan tog bort sin häst för kanske fyra år sedan och moster i samma veva. Farsan slutade ett år innan det. Det är jag och morfar som håller det här uppe nu. Vi äger en häst tillsammans som jag tränar. Hon står i Ope, en 2-årig märr som vi köpte i somras.

Hur framgångsrik var din familj på travbanan?

– Ska vi gå långt tillbaka så hade farfar en bra häst. Hon vann 18 lopp och hon var bra, men det var länge sedan, jag var inte ens född. Sedan hade morsan en bra amatörhäst som sprang in pengar lite då och då och som hon hade roligt med. Moster hade en egenuppfödd som vann mycket lopp och blev Tåsjödalens bästa häst några år i rad. Det är roligt att ha sådana meriter.

Victor tog studenten i våras då han gått tre år på travgymnasiet i Wången. Efter sommarjobb hos Jan-Olov Persson, tränaren bakom flera framgångsrika kallblod som Järvsöfaks, har Victor nu landat i Östersund. Han jobbar som lärling hos Jan-Ivan Eriksson och tycker det är viktigt att skaffa sig så mycket erfarenhet av tränaryrket som möjligt innan det är dags att starta eget och bli proffs.

Hur är livet som lärling?

– Det ser väl ut som vilken arbetsdag vart som helst egentligen. Det här är både en hobby och ett jobb så det är två flugor i en smäll. Man får chansen att lära sig mycket. Det är både skor, hästarna och utrustning.

Hur kan en dag se ut?

– Man kan aldrig beräkna hur en dag ska se ut för vi håller på med levande ting. Men i stora drag är det att träna hästarna och se till att de har det bra.

– När man ger sig in i den här branschen så vet man att man inte kan räkna med att få en sju till fyra-tid varje dag. Ibland kanske man måste åka upp till Umeå och starta och då kommer du hem fem på morgonen, säger Victor och berättar att Jan-Ivan just nu har elva hästar i träning.

Vad är det som gör livet som travtränare så speciellt?

– Det är hästarna som gör det. Att man får följa dem från när de är 1 år tills att de vinner lopp. Se den där utvecklingen. Om man kollar på min häst när jag fick henne, vad hon har utvecklats på bara fem månader... ja det är det som är så fascinerande. Det blir en livskamrat.

Tombo Järva, din egna häst, är det någon framtida stjärna?

– Jo, det jag kan känna och tycka är att det är en riktigt bra travare och hon har inställning. Några andra som kört henne har sagt att "hon blir bra". Får hon bara hålla sig fräsch och frisk så ska hon nog gå på banan i sommar. En debut på Hoting skulle vara riktigt roligt.

Hur ofta är du hemma i Hoting?

– Just nu är det inte så ofta. Men jag är inte så mycket för att vara i storstan egentligen och då är det skönt att åka hem till Hoting och vara ute där det är lugnt.

Förutom tränarrollen gillar Victor att köra lopp. Sitt första år med lärlingslicens gjorde han 25 starter. I år har det blivit över 40 varav tre segrar.

Hur tänker du då, köra kontra träna?

– Jag tycker man har mer för att vara framgångsrik tränare egentligen för då ligger du bakom jobbet. Men sen är det väl roligt att vinna lopp också. Det är den där kicken man vill åt som man får när man kör lopp.

Har du någon förebild?

– Jag gillar ju Jorma Kontio, som han kör. Det är skrivet på papperet, det ser man på alla resultat och statistik att han är Sveriges bästa kusk. Så han gillar jag, han kan köra allt. Här uppe i Norrland gillar jag John Östman. Jag tycker han är duktig och han kan också köra allt.

Elitlopp eller en start i Paris, drömmer du om storlopp?

– Det klart man drömmer om det, men man måste jobba hårt för att komma dit. Det finns absolut inga genvägar dit. Nu när vi har Tombo Järva, vår egen häst, så tänker man ibland "tänk om jag fick ställa upp i Kriteriet". Vad häftigt det skulle vara, det är ju bland det största du kan starta med kallbloden.

Om 20 år då är du nästan 40, vad gör du då?

– Då har jag proffslicens och 20 hästar på Hotings travbana. Det är drömmen i varje fall.