Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Profilen och krönikören Kjell Albin Abrahamson har avlidit

SR:s mångårige Östeuropakorrespondent och LT-krönikören Kjell Albin Abrahamsson har gått bort efter en stroke, han blev 71 år gammal.

Under 80-talet blev Abrahamsson en profil på Sveriges radio som kulturchef och sedan Östeuropakorrespondent. Nu har han gått bort i sviterna av en stroke.

På senare år skrev han även regelbundet krönikor för Länstidningen och bosatte sig mitt i Alsenbygden, i Kougsta.

I ett mail till redaktionen skriver anhöriga att Kjell Albin Abrahamson avled på torsdagen 22 september i sviterna av en stroke efter en kort tid på sjukhus i Gdynia, Polen.

"Han efterlämnar hustrun Urszula von Sychowski, barnen Patrick, Siri och Emmy, barnbarn, syskonen Maidie Gouali Abrahamson och Magnus Ellmin, samt sin jämska och polska släkt som stod honom nära. " Det skriver Emmy Abrahamson.

– Min mamma och bror var på plats vid hans sida. Alla är helt förstörda och vi saknar honom redan, berättar Emmy Abrahamson för Aftonbladet.

Ekot sände även direkt med anledning av att Abrahamson gått bort.

En begravning kommer ske i Alsen, "i det Jämtland han älskade över allt annat", det kommer även hållas en allmän minneshögtid enligt de anhöriga.

”Östereuropa har förlorat sin största vän, Sverige en av sina mest skarpsinniga röster och vi vår Albin”, skriver familjen i ett mejl till DN.

I juli förra året träffade LT:s reporter Pelle Zackrisson Kjell Albin Abrahamson i hans hem för att göra en lång tv-intervju om sin tid i Östeuropa, kommunismen och mycket mycket mer. Se den igen här: Kjell Albin: "Visst gullas det med kommunistiska politiker"

Förra sommaren höll han även ett föredrag om sina litterära norrländska favoriter, läs Torbjörn Aronssons referat från föredraget här: Kjell Albin om sina norrländska favoriter

Förra hösten kom han även ut med boken "Att sticka ut" som handlar om östersundaren Victor Hugo Wickström – en kontroversiell tidningsman, författare och riksdagsman.

– Han var jätteglad att han hann avsluta den, säger Emmy Abrahamson till Aftonbladet.

Han har även skrivit ett femtontal böcker som till stor del behandlar Östeuropa.

Från 1995 var han även utrikesminister i Republiken Jämtland, men en ny regering tillsattes under Storjöyran i somras där Kjell Albin inte ingick.

Se minneshälsningarna och kondoleanserna på twitter nedan.

Maja Sigfeldt 063-15 55 39 maja.sigfeldt@mittmedia.se