Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Projekt låter ungdomar testa ingenjörsyrket

Vänder sig till dem som läst naturvetenskap eller teknik på gymnasiet.

Bakom det hela står Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) som på uppdrag av regeringen ska locka fler människor till yrken som kräver högre teknisk kompetens. Praktikperioden varar i fyra månader och deltagarna får en egen handledare och en månadslön om 13 500 kronor.

I fyra år har projektet pågått och sedan lanseringen har man haft 2300 praktikanter runt om i landet. Hälften har varit tjejer. Detta sista är anmärkningsvärt då tekniska utbildningar generellt har ett lägre antal kvinnliga sökanden än män.

Enligt Alexandra Ridderstad, projektledare för Tekniksprånget, upplever många tjejer att det finns fördomar och en brist på förebilder inom ingenjörsbranschen.

– Många tjejer uppskattar därför att pröva på yrket innan de pluggar, säger hon.

Vidare berättar hon att flera företag redan i dag har svårt att klara rekryteringen och att de därför är positiva till satsningen. För det lär inte blir bättre framöver.

– I och med digitaliseringen som sker känner många arbetsgivare att det kommer att bli ytterligare huggsexa om arbetsplatserna de kommande åren.

Tanken är att fånga upp ungdomar som är osäkra med vad de vill göra med livet. De flesta som söker till Tekniksprånget vill inte börja studera på en gång efter gymnasiet. Det vill de dock efter att de deltagit i projektet.

– Ett år efter genomförd praktik säger 8 av 10 att de antingen går en högre teknisk utbildning eller att de ska göra det inom en snar framtid, säger Alexandra Ridderstad.

För att söka till Tekniksprånget får du inte vara äldre än 21 år och du måste vara behörig att söka ingenjörsutbildningar. För detta krävs minst kurserna Matematik 3c, kemi 1 samt fysik 1. Det går att söka även om du ännu inte gått ut årskurs tre på gymnasiet.

Ansökningar till höstens praktikplatser tas emot fram till och med den 16 maj.

-

Läs också: Caroline har fått vara ingenjör i fyra månader