Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Projektet Örndalen är inte ett hot mot örnstammen

Mark- och miljödomstolens nej till projektet Örndalen är problematiskt. Inte för Länstidningen (S) som på ledarplats kommenterar beslutet med att "flytta på ett häckande kungsörnspar för att bygga en skidbacke känns helt enkelt omodernt." Men väl för Härjedalens kommun, som ser 300 potentiella jobb gå upp i rök.

Det är alltid vanskligt att ställa naturvärden mot jobb. 2007 satte regeringen stopp för ett annat storprojekt i fjällvärlden, Stiftelsen Idre Fjälls Tre Toppar i nordvästligaste Dalarna. Beslutet möttes av ett ramaskri från exploatörerna och från Älvdalens kommun men inget hjälpte.

Men striden om Tre Toppar handlade om bevarandet av ett helt landskap med stora naturvärden. Så är inte fallet med Örndalen. Om det inte vore för örnparet som häckar i området hade projektet fått grönt ljus - det finns flera skidorter i grannskapet och ingreppet i landskapet blir därför inte av den förödande natur som kan bli fallet när ett tidigare orört fjällområde ska exploateras.

Naturskyddsföreningen, SNF, som är en av två organisationer som fört projektet till domstol - den andra är Ornitologföreningen, SOF - verkar ha släppt de mesta ambitionerna att ha en dialog med folk i glesbygderna.

Författaren och debattören Maciej Zaremba som 2012 skrev en serie artiklar om skogsbrukets avarter satte fingret på SNF:s ömma punkt: Den att föreningen i sin kamp för att bevara rödlistade arter kommit på kollisionskurs med otaliga lokala opinioner. Örndalen är ett praktexempel på hur rätt han hade.

Projektet har i själva verket ingen betydelse alls för kungsörnens framtid som art i Sverige. Det är helt andra faktorer som gör att artens utbredning allt mer börjar likna det som hänt med vargens. Det vill säga djuren försvinner från sina kärnområden i fjälltrakterna och ökar i områden långt söderut där trycket från illegal jakt inte är lika hårt.

2012 häckade 127 par i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. På lilla Gotland (med sin stora fåravel) häckade 32 par. Där är de av Naturskyddsföreningen så omhuldade vindkraftverken en av de främsta dödsorsakerna för fågeln.

2012 gjorde Världsnaturfonden, WWF, en utredning som mycket tydligt pekade på att illegal jakt och förföljelse drabbar kungsörnen. I utredningen konstaterade Brottsförebyggande rådet, BRÅ, att illegal jakt på kungsörn i princip är riskfritt. Detta beroende på artens vidsträckta utbredningsområde och att bona oftast ligger svårgängligt till. Mot bakgrund av detta kan nog örnparet i Örndalen rentav få ett tryggare liv om projektet blir av.

Naturskyddsföreningens argumentation vilar alltså på lösan sand. Förr eller senare lär därför också hut gå och hem och projekt Örndalen bli verklighet.