Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prolympia vill starta en friskola i Järpen

Utbildningsföretaget Prolympia vill starta en friskola i Järpen. Det beskedet fick föräldraföreningen i går.

– Kjell Linde från Prolympia har varit här hela dagen. Vi fick veta att Prolympia ämnar gå in med en friskoleansökan. Utifrån det han har berättat känns det oerhört positivt, säger Maria Kjellström från föräldraföreningen.

Tillsammans med fastighetsägarföreningen, företagarföreningen och Järpens IF tog föräldraföreningen med Kjell Linde på en rundtur i Järpen. Lokaler och andra förutsättningar studerades.

Föräldraföreningen är starkt drivande när det gäller att behålla senaredelen, det vill säga årskurs 6–9, i Järpen.

I valet mellan att föräldrar själva skulle starta en friskola och hitta ett känt friskoleföretag som vill etablera sig är valet lätt, enligt Maria Kjellström. Prolympia är dessutom det utbildningsföretag som föräldraföreningen anser passar bäst på orten.

– Vi har gjort en inventering och funnit att Prolympia är mest intressant för oss. Profilen mot idrott och hälsa tror vi passar bra i den här kommunen.

Hur ser ni på möjligheten att Skolinspektionen beviljar en friskola att starta med tanke på det vikande elevunderlaget i kommunen?

– När vi presenterade elevunderlaget fram till 2014 som är det vi fått fram, för Kjell Linde bedömde han det som tillräckligt.

En ansökan om att starta fristående skola brådskar dock rejält. Senast 1 april ska ansökan vara inne som gäller för eventuell skolstart hösten 2010.

– Prolympia ska ha ett möte med Åre kommun nästa vecka.

Medan ansökningsproceduren pågår tänker föräldraföreningen informera om friskolor.

– Vi tycker det är viktigt att lyfta fram alternativ. Man måste komma ihåg att det skulle bli ett nytt företag som etableras. Det blir ett tillskott och kan ge en anledning att flytta hit för barnfamiljer.