Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Promenadstråk invigdes

Dvärsätt har fått ett nytt promenadstråk vid Avaviken, där många fåglar rastar. I lördags invigdes det med bandklippning och korvgrillning.

Vindskyddet har blivit scen och familjen Persson-Westin bjuder på svängiga toner ackompanjerat till grilldoft från strandkanten. Bakom buskarna anar man Dvärsätts skola.

Det är Dvärsätts Leader-projektet som ska invigas. Det är det sista delprojektet av tre och har pågått några år. De andra projekten har gått ut på att rusta upp båthamnarna i närheten. Nu gäller det ett nytt promenadstråk med bland annat en pontonbro och rastplats i det speciella naturområdet.

Området är ett så kallat Natura 2000-område, vilket innebär att det är skyddsvärt enligt Naturvårdsverket för att skydda växt- och djurarter.

För invigningen i lördags var landshövding Jöran Hägglund inbjuden för att klippa bandet. Vice kommunalråd Lisa Sallin var också på plats.

– Sånt här ökar tillgången till den pärla Dvärsätt är i länet, säger Jöran Hägglund strax innan han får hjälp av de yngre invånarna i byn att klippa bandet.

Det är tänkt att just de unga och skoaln ska ha nytta av det upprustade i naturområdet i utbildningssyfte. Promenadstråket är byggt i anslutning till skolan så att de ska kunna utnyttja den i sin undervisning och kolla hur de olika arterna ser ut. Det finns också informativa skyltar längs vägen.

– Det är viktigt att folk ska kunna komma ut i naturen och titta på den. Därför är också stråket handikappanpassat så att man ska kunna åka rullstol, berättar projektledare Bengt-Ove Palmgren.

Han är en av många som lagt ned ideellt arbete på Leader-projektet. Ordet Leader är en fransk förkortning som står för samarbete inom de gröna näringarna.