Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Promenadstråk invigdes

Dvärsätt har fått ett nytt promenadstråk vid Avaviken, där många fåglar rastar. I lördags invigdes det med bandklippning och korvgrillning.

Annons

Vindskyddet har blivit scen och familjen Persson-Westin bjuder på svängiga toner ackompanjerat till grilldoft från strandkanten. Bakom buskarna anar man Dvärsätts skola.

Det är Dvärsätts Leader-projektet som ska invigas. Det är det sista delprojektet av tre och har pågått några år. De andra projekten har gått ut på att rusta upp båthamnarna i närheten. Nu gäller det ett nytt promenadstråk med bland annat en pontonbro och rastplats i det speciella naturområdet.

Området är ett så kallat Natura 2000-område, vilket innebär att det är skyddsvärt enligt Naturvårdsverket för att skydda växt- och djurarter.

För invigningen i lördags var landshövding Jöran Hägglund inbjuden för att klippa bandet. Vice kommunalråd Lisa Sallin var också på plats.

– Sånt här ökar tillgången till den pärla Dvärsätt är i länet, säger Jöran Hägglund strax innan han får hjälp av de yngre invånarna i byn att klippa bandet.

Det är tänkt att just de unga och skoaln ska ha nytta av det upprustade i naturområdet i utbildningssyfte. Promenadstråket är byggt i anslutning till skolan så att de ska kunna utnyttja den i sin undervisning och kolla hur de olika arterna ser ut. Det finns också informativa skyltar längs vägen.

– Det är viktigt att folk ska kunna komma ut i naturen och titta på den. Därför är också stråket handikappanpassat så att man ska kunna åka rullstol, berättar projektledare Bengt-Ove Palmgren.

Han är en av många som lagt ned ideellt arbete på Leader-projektet. Ordet Leader är en fransk förkortning som står för samarbete inom de gröna näringarna.