Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proos laddade för Brickan med seger i Ljusdal

Magnus Proos vann Kyrksjöslagets klass B, 2WD, i Ljusdal i helgen, där flera andra förare från Härjedalen visade framfötterna.
Rutinerade Magnus får nog räknas som det största hemmahoppet på lördag då rallytävlingen Brickan körs i skogarna runt Sveg.

– Vi får väl se. Jag har en ganska ödmjuk inställning. Det är ju stor skillnad att köra i skogen, jämfört med att köra en bana på is som det var i Ljusdal, säger Magnus Proos som hade 13-åriga sonen Malte med sig som kartläsare i Ljusdal. Lite kuriosa är att Magnus pappa Tommy Proos var kartläsare i en annan bil, tre generationer alltså i samma tävling.

Det sitter i generna?

– Ha ha jag det gör väl det, säger rallyföraren själv som gjorde comeback förra säsongen, efter flera års uppehåll från tävlandet.

Två andra härjedalsförare visade framfötterna i Ljusdal i helgen. Peter Schylberg, även han från Härjedalens AK med Håkan Eriksson som kartläsare, vann C-klassen för tvåhjulsdrivna bilar med sin Opel Ascona. Marginalen till tvåan var knappt fyra sekunder. Och Jessica Persson från Hede MK gjorde en lyckad debut i rallysammanhang med Annsofi Wikström som kartläsare. Hon körde in som tvåa med sin Mazda 323 i klassen C-förare grupp E, elva och en halv sekund efter segraren Sven-Erik Söderman från Mora MK.

– Det var väldigt ovant. Väntade bara på att det skulle komma någon. Att det skulle smälla. Ovant men jättekul, säger Jessica Persson som annars är en rutinerad folkraceförare. Hon planerar att köra även på lördag i Brickan.

Där återkommer också Peter Schylberg och dessutom ställer Ola Thyllman från HAK upp med sin Subaru Impreza i B-klassen för fyrhjulsdrivna fordon. Karl-Göran Jonsson läser kartan. Härjedalens AK har fler kartläsare med i tävlingen, Tommy Proos, Henrik Stark och Christer Ericsson. Den sistnämnde läser åt Magnus Proos som tycker att mängden förare från Härjedalen visar på en positiv trend.

– Det har inte varit så många som kört nu på ett tag men nu börjar det komma nya förare, säger han.

Brickan ingår liksom Kyrksjöslaget i cupen Hälsingeserien med totalt elva deltävlingar. I skogarna runt Sveg körs tre sträckor på lördagen. Magnus Proos rekommenderar crossbanan för den som inte kan ta sig ut i skogen och se tävlingen.

– Vi kommer att köra några varv där och man står högt så det är ett bra ställe för den som vill se bilarna, säger han.

Under helgen körs också rally för historiska bilar på samma sträckor.

Läs mer: Hägg snabbast i Brickan 2014