Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prospekteringarna efter uran dras in

De bestämde sig för att protestera redan från början. Nu har det gett resultat. Uranprospekteringarna som aldrig kom i gång får inte fortsätta.

– Det är helt fantastiskt. Det går att slåss mot Goliat, säger Monica Persson som varit engagerad i uranfrågan ända sedan Aura Energy först mutade in hennes mark.

Det gäller Hara 1 och Näkten 1, två inmutade områden i Fåker som australiensiska bolaget har haft undersökningstillstånd för i två omgångar, från 2007 tills nu.

Men när ännu en förlängning begärdes kunde markägarna visa att Aura aldrig hade börjat borra efter uran, och därför borde gå miste om rätten till förlängning. Förvaltningsrätten gav markägarna rätt. Bergsstaten har överklagat, men samtidigt gett beskedet att Aura Energy inte längre har rätt att leta uran i de bägge fallen.

– Vi har gjort allt för att bråka så mycket som möjligt, säger Monica Persson.

I Marby 1 mellan Månsåsen och Hallen förlängs däremot Auras tillstånd.