Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protest på Frösön i iransk media

Protesten på flygplatsen på Frösön som ledde till att Ghader Ghalamere fick lämna planet har uppmärksammats av en iransk nyhetsbyrå. Där beskrivs han som terrorist som har ett välförtjänt straff att vänta.

Annons

ÖP har tillgång till en översättning av en artikel som publicerats av Bultan News, som beskrivs som en pro-iransk nyhetsbyrå i Iran. Tolken, som jobbar för Amnesty och som översatt den persiska texten, talar om Ghader Ghalamere som en frihetskämpe som vill ha ett självständigt Kurdistan. I texten framställs han som terrorist och tolken tvekar inte om vad det är för straff som väntar om han utvisas till Iran.

– Det är döden, det är det enda straffet för terrorister och artikeln förstärker bilden av honom som terrorist, säger tolken.

I artikeln beskrivs händelsen i torsdags morse på flygplatsen då Malin Björk (V), riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet, protesterade mot avvisningen och hon uppmanade de andra passagerarna att göra det samma. Det hela beskrivs som genomtänkt och planerat.

– Malin Björk målas också ut som terrorist, säger tolken.

Terfa Nisébini är advokat och företräder Ghader Ghalamere. I fredags lämnade hon in en ansökan om verkställighetshinder till Migrationsverket för att försöka stoppa utvisningen.

– Det föreligger en risk för att den sökande utsätts för tortyr eller dödsstraff, säger hon.

Om det blir avslag på ansökan kommer hon att överklaga till Migrationsdomstolen och hon kommer bland annat att anföra att händelsen på flygplatsen har uppmärksammats i stora delar av världen.

– Bara det är en risk i sig för honom. Medierapporteringen räknas som en ny omständighet, i övrigt kan jag inte säga något eftersom det är sekretess. Min förhoppning är att Migrationsverket beviljar honom en ny prövning, säger Terfa Nisébini.