Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester mot bygge på Storsjö strand

Att bygga bostäder på Storsjö strand är problematiskt och strider mot riksintressen. Det hävdar en bostadsrättsförening som yttrat sig angående en ändring av detaljplanen.

Högt upp i en lägenhet på Köpmangatan sitter Mikael Lindau och blickar ut över Storsjön. Han är sekreterare i bostadsrättsföreningen Härberget som är en av de föreningar som yttrat sig om ändringen av detaljplanen. Bygget av ett nytt bostadsområde på Storsjö strand skulle inte bara förstöra utsikten.

– Den där fastigheten omfattas av riksintresset för öppenhet mot Storsjön och möjligheten för kommuninvånarna att bedriva ett rörligt friluftsliv, säger Mikael Lindau.

– Jag tror inte att allmänheten kommer att vara attraherad av att gå mellan husen, det kommer att bli ett reservat, som ett "gated community".

Från bostadsrättsföreningens sida ser man hellre att man lägger bebyggelsen längre söder ut på Storsjö strand och att husen blir lägre. På det sättet slipper man skära av hela stadens utblick mot Storsjön. Dessutom är man kritiskt till lösningen med tillhörande båtbryggor i anslutning till husen. Mikael Lindau förklarar:

– Det är på goda grunder vi tror att bryggor framför husen inte kommer att fungera. När det stormar kommer det att krävas omfattande skydd för att bryggor och båtar inte ska förstöras. Det blir dyrt att bygga pirar som dessutom ytterligare skärmar av staden från sjön. Jag är rädd för att notan för ett iordningställande faller på skattebetalarna.

Bostadsrättsföreningen vill helst att kommunen backar helt.

– Vi tänker oss att man i stället skapar ett fint parkområde, föreslår Mikael Lindau.